In deze quiche met groene asperges, tomaat en Munster heb ik weer gebruik gemaakt van asperges uit eigen tuin. Zo leuk dat ik dit jaar al best veel maaltjes heb kunnen snijden. En asperges smaken natuurlijk veel lekkerder als ze vers gesneden zijn. Hoe je kunt zien of asperges vers zijn kun je lezen bij de tips.

Lunch voor 4 of hoofdgerecht voor 2-3 personen

300 g groene asperges
3 cocktailtomaten (bijv. Tasty Tom)
1 rol hartig taartdeeg (koelvers)
1 rode ui, in dunne ringen
2 eieren (M)
200 ml melk
1 el fijngesneden oregano + een paar takjes voor de garnering
150 g Munsterkaas, in kleine stukjes
Extra nodig: lage rechthoekige taartvorm (± 40 x 25 cm)

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Schil zo nodig het onderste gedeelte van de asperges en breek het onderste stugge stukje er vanaf. Halveer dikke asperges in de lengte en snijd de asperges in stukken van 4-5 cm. Was en snijd de tomaten elk in 6 partjes.

Bekleed de taartvorm met het deeg. Klop de eieren met de melk, de gesneden oregano en versgemalen peper en zout naar smaak los.

Verdeel de asperges, tomaat en rode ui over de bodem en strooi de Munsterkaas erover. Schenk het eimengsel eroverheen.

Zet de taart, op het rooster op de onderste richel in de voorverwarmde oven en bak hem in 35-40 minuten lichtbruin en gaar.

Laat de quiche 10 minuten rusten. Strooi er wat blaadjes oregano over en snijd de quiche met groene asperges, tomaat en Munster in stukken. Lekker met een gemengde groene salade.

Bereidingstijd: ± 30 minuten + 10 minuten wachten
Oventijd: ± 40 minuten

Verse asperges?

• Door asperges tegen elkaar te wrijven kun je horen of ze vers zijn. Verse asperges maken een piepend geluid.
• Kijk ook naar de onderzijde van de asperges. Zien ze er erg ingedroogd uit dan kun je er van uit gaan dat ze niet supervers zijn. Ook aan de kopjes kun je zien hoe vers asperges zijn. Ze moeten stevig aanvoelen en beslist niet zacht of snotterig zijn.