Zo’n rode bietensalade met kaki en feta smaakt niet alleen heerlijk deze kleurige salade ziet er ook nog eens prachtig uit. Als je kant en klaar gekookte bieten koopt staat deze salade in ongeveer 15 minuten op tafel.

Vegetarische salade voor 2 personen

1 kleine rode ui, in dunne boogjes
1½ el witte wijnazijn met Provençaalse kruiden
500 g gekookte rode bieten, ontveld en in stukken
1 rijpe kaki, geschild en in stukken
200 g biologische feta*, grof gebrokkeld
3 el extra vierge olijfolie
2 takjes munt

Doe de uienboogjes in een schaaltje en schenk de azijn erover. Laat de ui 10 minuten marineren. Schep af en toe om.

Verdeel intussen de bieten, de kaki en de feta over een schaal. Schep de uienboogjes uit de azijn over de salade.

Schenk de azijn bij de olijfolie en voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe. Klopte tot een dressing.

Lepel de dressing over de salade. Pluk de blaadjes munt van de steeltjes en scheur ze boven de salade in stukjes.

Serveer deze rode bietensalade met kaki en feta met geroosterde of gebakken aardappelpartjes.

Marineertijd: ± 10 minuten
Bereidingstijd: ± 15 minuten

[Weetjes]
* In de meeste biologische feta wordt vegetarisch stremsel gebruikt.

Tips
• In plaats van een kaki kun je ook sharonfruit gebruiken. Deze veredelde kakisoort is afkomstig uit Israël. De sharon heeft in tegenstelling tot de kaki geen pitten en de tannine die veel kaki’s bevatten ontbreken ook. Daardoor kan sharonfruit ook wat onrijp gegeten worden.
• Liever een salade met verse bieten? Kook de bieten dan in ruim water met zout, afhankelijk van de grootte, in ± 60-90 minuten gaar. Heb je een snelkookpan? Dan zijn de bieten in ongeveer 30 minuten gaar.
• Als je zelf je bieten kookt kun je natuurlijk de rode bieten ook vervangen door witte, oranje, gele of chioggia bieten of neem twee verschillende kleuren bietjes.
• Maak de salade ook eens zonder feta, dan heb je snel een lekker bijgerecht op tafel staan bij bijvoorbeeld frietjes en een stukje gebakken vis.