Bij de meeste groentezaken en supermarkten liggen er rond deze tijd prachtige geeloranje tot oranjerood glanzende vruchten. De kaki of sharonfruit is vanaf november tot en met maart te koop en wordt aangevoerd uit het buitenland. Het is zeker de moeite waard om deze vrucht eens mee te nemen en te proberen. Een rijpe kaki is mooi oranjerood van kleur en verspreid een heerlijke geur. De smaak is moeilijk te omschrijven, een rijpe vrucht is zoet en geurig met een geheel eigen smaak. De vrucht lijkt qua vorm en beetje op een tomaat. Sharonfruit is een veredelde kakisoort die afkomstig is uit Israël. De sharon heeft bijvoorbeeld in tegenstelling tot de kaki geen pitten en de tannine die veel kaki’s bevatten ontbreken ook. Daardoor kan de sharon ook wat onrijp gegeten worden.

Koop altijd gave vruchten met een mooie helder geeloranje tot oranjerode schil. Overrijpe kaki’s zien er, als je doorsnijdt glazig uit maar zijn zelfs dan nog prima te eten. Onrijpe vruchten rijpen prima na op kamertemperatuur. Wil je dit proces versnellen verpak de vruchten dan met een rijpe banaan of appel in een plastic zak. Is de vrucht rijp dan kun je hem ongeveer 3 dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. Kaki’s zijn in hun geheel of gepureerd goed in te vriezen. Voeg aan gepureerde kaki wat citroensap toe om te voorkomen dat de puree bruin kleurt.

Je kunt kaki met schil en al als een appel eten maar je kunt de vrucht ook schillen of halveer hem en lepel het vruchtvlees eruit.

Kaki fruit smaakt heerlijk in gebak, toetjes, als vulling in pannenkoeken, in vruchtensalades en in combinatie met kaas, vis, schelp en schaaldieren, varkensvlees en gevogelte. Maar ook door de rijst, in de yoghurt of kwark, bij kaas en in jams doet deze vrucht het goed.

Voor een lekkere frisse smoothie pureer je het vruchtvlees van 1 geschilde en van het kroontje ontdane kaki met 1 dl kwark 0% vet, het sap van 1 limoen en 1 sinaasappel en 25 g havermout. Zo maak je snel een heerlijke ontbijtsmoothie.