Salsa verde of groene saus is een saus op basis van groene kruiden. Di is een van mijn favoriete smaakmakers. De saus is bij uitstek geschikt om te serveren bij geroosterd vlees maar ook bij vis of gevogelte serveer ik regelmatig een salsa verde. Laatst nog bij snoekbaars uit de oven. Gisteravond aten wij deze lekkere kruidige saus bij de asperges. Klassiek met ham, ei en nieuwe aardappeltjes maar dan in plaats van de boter een salsa verder erbij. Daar lik je echt je vingers bij af. Maar ook als dressing door salades, en als dip met knapperige groenten, als voorafje of gewoon een lik op een geroosterde stuk brood. Salsa verde, ik wordt er blij van!

½ schoongeboende citroen
1 teentje knoflook
40 g platte peterselie
3 takjes munt
15 g koriander
1 tl Franse mosterd
1 el kappertjes
olijfolie
Extra nodig: eventueel een slacentrifuge, staafmixer

Rasp de gele schil van de citroen dun af en pers 1 eetlepel citroensap uit. Pel het teentje knoflook. Snijd het onderste harde stugge gedeelte van de peterseliesteeltjes. En pluk de muntblaadjes van de steeltjes.

Was de kruiden en droog ze in een slacentrifuge, sla ze goed uit of dep ze droog met een schone theedoek (zonder geurtjes). Snijd de kruiden grof.

Doe de groene kruiden met het citroensap, de rasp, de knoflook, de mosterd en de kappetjes in een hoge kom of de beker van de staafmixer. Voeg de helft van de olie toe. Zet de staafmixer in de beker en hak alles fijn.

Voeg zoveel van de rest van de olie toe tot een mooie dikke kruidensaus ontstaat en mix opnieuw kort. De salsa moet geen puree worden maar ene mooie groene saus waarin je de stukjes blad nog ziet. Breng de salsa verde op smaak met versgemalen peper en zout.

Bereidingstijd: ± 15 minuten

Tips
• Met salsa verde kun je alle kanten op. Wil je de een pittige salsa verde, voeg dan ½ rode peper toe. De citroen kun je goed vervangen door limoensap of een milde azijn en ook met de kruiden kun je ‘spelen’. Basilicum is bijvoorbeeld ook heel lekker en oregano geeft weer een heel andere smaak. Voeg in plaats van kappertjes eens olijven toe dat geeft weer een heel andere smaak of doe een combi van kappertjes en olijven.
• Salsa verde over? In een afgesloten bakje in de koelkast blijft de saus ± 3 dagen lekker. Haal hem dan wel een uurtje van te voren uit de koelkast want de olie stolt door de kou.