Deze savooiekoolsoep met citroen-koriandersalsa is een echte herfst en wintersoep. Heerlijk al die koolsoorten die nu weer volop te koop zijn. Ik maakt deze soep met kippenbouillon omdat ik die over had van de witte kip met zoute uien die ik laatst gemaakt heb. Maar je kunt natuurlijk ook een groente- of tuinkruidenbouillon nemen.
Hoofdgerecht voor 4 personen
4 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
½ savooiekool, fijngesneden
1 el garam masala
2 tl pittige kerriepoeder
1¼ l kippenbouillon
100 ml kokosmelk
4 el fijngesneden korianderblad
geraspte schil van 1 citroen
1 rode paprika, in stukjes
4 roti’s
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een ruime pan met dikke bodem en fruit de ui al omscheppend in ± 3 minuten glazig. Voeg de knoflook, de garam masala en de kerriepoeder toe en bak op een laag vuur nog 3 minuten.
Voeg de kool toe en bak kort mee. Schep de bouillon en de kokosmelk erbij en breng alles aan de kook. Kook de soep 10 minuten op een laag vuur.
Roer intussen de koriander met 2 eetlepels olijfolie, de geraspte citroenschil en peper en zout naar smaak door elkaar.
Schep de paprika door de soep en warm kort mee. Proef de soep en breng zo nodig op smaak met versgemalen peper en zout.
Schep de soep in kommen en serveer met de salsa en de roti’s.
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Tips
• Vervang de savooiekool ook eens door boerenkool, cavolo nero of witte kool.
• Voor een vegetarische soep vervang je de kippenbouillon door groentebouillon.