Deze speltspaghetti met romige paddenstoelensaus staat in 20 minuten op tafel. Paddenstoelen passen echt bij de herfst en de winter, ik verwerk ze dan ook regelmatig in gerechten. Nu zijn er weer volop leuke paddenstoelen te koop. Ik kocht een bakje paddenstoelen voor pasta met een ‘weggooien is zonde’ sticker met 35% korting. Sowieso een tip om daar wat vaker naar te kijken. Scheelt toch in de portemonnee en inderdaad weggooien is vreselijk zonde!

Hoofdgerecht voor 2 personen

200 g gemengde paddenstoelen
200 g rode uien, in dunne partjes
2 teentjes knoflook, gepeld
150 g speltspaghetti
100 ml slagroom
75 ml groentebouillon (van een tablet)
1 el fijngesneden platte peterselie of koriander
Parmezaanse kaas aan een stukje
Extra nodig: rasp

Maak de paddenstoelen schoon. Snijd grote champignons in vieren, halveer kleine. Snijd shiitakes in plakjes. Scheur oesterzwammen in repen en snijd van bundelzwammetjes een klein stukje van de steeltjes en trek ze los.

Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui met de uitgeperste knoflook op een halfhoog vuur in 3 minuten glazig.

Voeg de paddenstoelen toe en bak ze ± 3 minuten mee. Kook gelijktijdig de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Schenk de slagroom en de bouillon bij de paddenstoelen en kook het vocht iets in. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.

Schep de spaghetti op de borden en verdeel de saus erover. Bestrooi de speltspaghetti met romige paddenstoelensaus met de peterselie of koriander en rasp er aan tafel Parmezaanse kaas naar smaak over. Serveer er als extra groenten een komkommersalade bij (zie tip).

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tip
Maak er een eenvoudige komkommersalade bij. Schaaf met een kaasschaaf in de lengte plakken van een gewassen komkommer. Bestrooi de komkommerplakken met zout en laat ze 10-15 minuten in een vergiet uitlekken. Dep de komkommer droog en voeg naar smaak olijfolie extra vierge, kruidenazijn en versgemalen peper toe.

Variatietip
Speltspaghetti met romige paddenstoelensaus en gin
Geef een verassende twist aan deze pasta door de paddenstoelen de flamberen met 50 ml gin. Doe dit nooit onder de afzuigkap maar neem de koekenpan van het vuur en schenk de gin er voorzichtig bij. Houdt voorzichtig een lucifer bij de rand van de pan en laat de vlammetjes al walsend doven! Vervolg het recept zoals boven beschreven.