Deze vegetarische burger van tofu en witte bonen was een experiment. Ik had wat tofu over en was benieuwd of ik er zonder ei en een bindmiddel in de vorm van broodkruim, paneermeel of havermout ook een burger van kon maken. Ik kon het mengsel goed vormen en de tofuburger behield, mits gekeerd met een brede spatel, goed zijn vorm.

Ik serveerde tofuburgers op een stevig zuurdesembroodje. Maar op het moment dat wij met smaak in het broodje hapte gaf het niet toevoegen van een bindmiddel voor de stevigheid toch een beetje een probleem. Doordat de burger zacht en smeuïg was puilde het mengsel al snel tussen het broodje uit. Door de burger over de twee kanten van het broodje te verdelen hebben we het probleem opgelost. En het smaakte zo lekker dat ik jullie toch deze tofuburger niet wil onthouden. Neem in ieder geval zachte broodjes dan behoudt de tofuburger beter zijn vorm!

Hoofdgerecht voor 2 personen

125 g tofu
150 g gare witte bonen (uit pot), afgespoeld en uitgelekt
6 takjes koriander
1 sjalot, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
2 tl madras currypoeder
± 1 tl harissa
1½ el olijfolie
2 zachte broodjes naar keuze
2 flinke plukken rucola
1 kleine tomaat, in plakjes
½ avocado, in dunne partjes
1 el tuinkers

Extra nodig: keukenmachine, 2 prikkers

Verkruimel de tofu boven de kom van de keukenmachine. Voeg de bonen, de koriander, de sjalot, de knoflook, de curry, harissa, versgemalen peper en zout naar smaak toe.

Draai alles tot een homogeen mengsel en vorm er 2 platte burgers van. Laat ze 15 minuten in de koelkast opstijven.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers aan een kant in ± 4 minuten bruin. Keer de burgers voorzichtig met een spatel en bak ook de andere kant bruin.

Snijd de broodjes open. Verdeel de rucola over de onderste helft en leg de burgers er voorzichtig op. Verdeel de tomaat, de avocado en de tuinkers erover en leg de bovenkant van het brood erop. Steek in elk vegetarische burger een prikker en serveer met bijvoorbeeld een groene salade (zie recept).

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Wachttijd: ± 15 minuten

Tip
Maak de tofuburgers met witte bonen eerder op de dag en leg ze tot gebruik, afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dan heb je in 10 minuten je lekkere tofuburger op tafel staan.