Deze venkelsalade met linzen en buffelmozzarella kun je goed voorbereiden. Snijd alle groenten en doe ze in een slakom of schaal. De rucola voeg je nog niet toe. Dek de kom af en zet tot gebruik in de koelkast. Neem de kom 15 minuten voor het eten uit de koelkast en maak de salade af door de rucola toe te voegen en de mozzarella erboven in stukjes te verdelen. Serveer met vers stokbrood of knapperig desembrood. Zo heb je makkelijk en snel een smakelijke en gezonde lunch voor 4 of een hoofdmaaltijd voor 2 op tafel staan.

Lunch voor 4 en hoofdgerecht voor 2 personen

1 blik linzen à 310 g
1 rode ui
3 gekookte aardappelen
¼ komkommer
1 venkelknol
150 g cherrytomaatjes
2 buffelmozzarellakaasjes
1 handje rucola
extra vierge olijfolie
kruidenazijn
zeezout en peper uit de molen

Spoel de linzen in een zeef af en laat ze goed uitlekken. Pel en snijd de ui in ragdunne boogjes. Snijd de aardappelen in stukjes.

Was de komkommer en snijd hem in dunne plakjes en halveer ze. Maak de venkel schoon en snijd de knol in dunne boogjes. Halveer de cherrytomaatjes. Pluk de mozzarella in stukjes.

Doe alle groenten en de mozzarella in een slakom en schep ze aan tafel voorzichtig om. Zet de olijfolie, de kruidenazijn en de zout en pepermolen op tafel.

Schep de venkelsalade met linzen en buffelmozzarella op de borden en breng naar wens op smaak met olijfolie, azijn en versgemalen zeezout en peper. Lekker met stokbrood of een dikke snee zuurdesembrood.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tip
In plaats van apart de olie, azijn, zout en peper op tafel te zetten kun je ook een vinaigrette maken en die erbij serveren. Doe hiervoor naar smaak ½ – 2 eetlepels wijnazijn en/of citroensap met zout naar smaak en 1 theelepel mosterd, 6 eetlepels olijfolie en zeezout en versgemalen peper naar smaak in een pot met schroefdeksel en schud ± 30 seconden totdat de dressing goed gemengd is. Zet de pot op tafel bij de salade zodat ieder naar eigen smaak vinaigrette kan toevoegen. Bewaar de rest van de vinaigrette in de koelkast dan blijft hij zeker een week goed. Je kunt aan deze vinaigrette ook nog 1-2 eetlepels fijngesneden verse kruiden toevoegen. Dragon, bieslook of peterselie smaken lekker bij deze salade.