De rijst voor deze zilvervliesrijstsalade met bleekselderij en tonijn kookte ik in mijn AZUME keramische rijstkoker. De biologische zilvervliesrijst die ik heb gebruikt voor dit recept moet normaal gesproken 45 minuten koken. In de AZUME wordt dat gereduceerd naar slechts 8 minuten. Dat spaart gas en is goed voor het milieu. Bovendien smaakt rijst bereid in deze rijstkoker bijzonder lekker. Wil je meer weten over deze prachtige en handige keramische kookpot ga dan naar de site van Azume.

Lunchsalade voor 2 personen

1 cup biologische zilvervliesrijst (± 200 g)
2 kleine uitjes of 1 sjalot
6 stengels bleekselderij
12 cherrytomaatjes
2 el olijfolie
1 blikje tonijnstukken op water à 185 g, uitgelekt
versgemalen peper, zout
1 el (Oostindische kers)kappertjes
½ el fijngeknipte bieslook

Was de rijst totdat het water helder is. Doe de rijst met 2 cups water in de AZUME rijstkoker en laat de rijst 30 minuten voorweken. Breng de rijst op een kleine pit, met hoog vuur aan de kook. Temper het vuur zodra het water kookt en kook de rijst met de deksel op de rijstkoker 8 minuten op de laagste stand. Zet het vuur uit en laat de rijst 12 minuten nastomen.

Pel en snijd intussen de uitjes of de sjalot in halve boogjes. Was en snijd de bleekselderijstengels in dunne boogjes. Was en halveer de tomaatjes.

Schep de helft van de bleekselderij door de rijst en verdeel de rijst over 2 borden of kommen en laat hem iets afkoelen. Druppel de olijfolie erover. Verdeel de tomaatjes, de zalm, de ui en de kappertjes erover. Bestrooi met peper en zout naar smaak en de bieslook.

Bereidingstijd: ± 55 minuten (incl. 30 minuten weken en 12 minuten nastomen)

Tip
Geen AZUME keramische rijstkoker? Je kunt de rijst natuurlijk ook gewoon in de pan koken, het koken van de rijst duurt dan ± 45 minuten.