Deze kruidige zwarte bessenjam met rozenwater, kaneel en kardemom is mijn favoriet. Gebruik altijd een rozenwater van goede kwaliteit zoals die van SOUQ. Van de kardemom gebruik ik deze keer alleen de zaadjes, de zaaddozen gooi ik niet weg maar die verwerk ik in de zwarte bessenlikeur die ik ook nog ga maken. Kook bij zwarte bessenjam altijd een paar blaadjes van de zwarte bes mee, dan krijg je die bijzondere ‘cassissmaak’ aan je jam!

Voor 8 potjes

1250 g gewassen en geriste zwarte bessen
500 g geleisuiker extra
7 kardemompeulen
1½ el kaneelpoeder
3 middelgrote zwarte bessenbladeren, gewassen
2 el rozenwater
Extra nodig: 8 goed schoonmaakte potjes (inhoud 225 ml)

Schep de bessen met de suiker door elkaar en zet ze ± 24 uur in de koelkast.

Kneus de kardemompeulen en wrijf de zaadjes uit de peulen in een vijzel fijn (de peulen worden niet gebruikt maar bewaar ze want die kun je bijv. gebruiken in zwarte bessenlikeur). Voeg de kardemom, de kaneel en de zwarte bessenbladeren samen met het rozenwater aan de bessen toe.

Breng alles al roerende aan de kook en kook de jam 1 minuut op een hoog vuur door.

Vul de potjes met de hete jam, maak zo nodig de rand van de potjes met een stukje vochtig keukenpapier schoon en sluit de potjes direct. Bewaar deze zwarte bessenjam met rozenwater, kaneel en kardemom op een koele plaats.

Bereidingstijd: 25 minuten + 24 uur wachten

Tips
• Schep voor een spannend borrelhapje eens een klein lepeltje van deze jam op met sneetjes zuurdesemstokbrood belegd met gerookte eenden- of ganzenborst en garneer met toefjes tuinkers.
• Voeg in plaats van de rozenwater oranjebloesemwater toe.
• Geen kardemom in huis? Vervang de kardemom en de kaneelpoeder dan door 2 el speculaaskruiden.
• Geen zwarte bessen? Vervang ze dan door blauwe bessen of bramen.

Weetje
Kardemom is familie van de gember. De groene tot bleekgroene peulen worden gedroogd verkocht en zowel de zwarte zaadjes als de zaaddozen worden gebruikt. Het is een belangrijk ingrediënt in speculaaskruiden en currymengsels en heeft een aromatische sterke geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom wordt ook wel gekauwd om alcoholgeur en slechte adem te verdoezelen!