Deze rijstsalade met tuinbonen en radijs maakte ik omdat ik laatst voor de zwarte rijst met in bietensap gemarineerde zalm een beetje teveel rijst gekookt had. Zwarte rijst ziet er mooi uit en met zijn notige smaak doet deze rijst het ook heel goed in salades. In combinatie met lekker veel zomerse groenten is het een leuk rijstsalade recept geworden.
Hoofdgerecht voor 2 personen
125 g zwarte rijst
150 g gedopte tuinbonen (eventueel diepvries)
150 g gedopte dop- of tuinerwtjes (eventueel diepvries)
1 bosjes radijs, dun geschaafd
4 cocktailtomaten (bijvoorbeeld Tasty Tom), in dunne partjes
2 bosuitjes, in dunne ringetjes
2 el sesamolie
1 limoen, uitgeperst
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, in water met zout gaar. Giet de rijst af en laat afkoelen.
Breng intussen water met zout aan de kook en kook de tuinbonen 3 minuten. Voeg de doperwten toe en kook ze 3 minuten mee. Giet de doperwten en de tuinbonen af en spoel ze koud.
Schep de rijst met de bonen, de erwten, de radijs, de tomaat, de bosui, het limoensap, de sesamolie en peper en zout naar smaak door elkaar. Serveer de zwarte rijstsalade met tuinbonen en radijs direct of zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Tip
Deze zwarte rijstsalade met tuinbonen en radijs kun je ook heel goed meenemen voor bij een picknick, als (meeneem)lunch of serveren bij de barbecue.
Variatietips
Vervang één soort bonen door peulen, sperziebonen of kleine bloemkoolroosjes. In plaats van radijs kun je ook plakjes rettich of in repen gesneden geroosterde paprika nemen. Ook maïs smaakt lekker in deze salade. Geen zwarte rijst in huis? Zilvervliesrijst is ook heel lekker!