Aardappelpuree maken, doe jij dat altijd zelf of gebruik je een zakje of pakje? Laatst was ik op de presentatie van het nieuwe boek van collega Karin Luiten; ‘Slim zonder pakjes en zakjes’. Daar kregen we een kleine proeverij van aardappelpuree. Eén gemaakt van verse aardappelen met melk en boter en een gemaakt van aardappelvlokken uit een pakje. Het publiek moest raden welke de puree gemaakt was met het pakje… Het verbaasde mij dat er toch nog best veel mensen dachten dat de puree uit het pakje de home made puree was. Terwijl ik vind dat het verschil in smaak zo overduidelijk is. Dat lekkere romige en luchtige van een zelfgemaakte aardappelpuree daar kan naar mijn mening niets tegenop.

Bijgerecht voor 4 personen

1 kg kruimig kokende aardappelen, geschild
200 ml melk
50 g boter
Extra nodig: pureeknijper of aardappelstamper, houten pollepel

Kook de aardappelen in water met zout naar smaak in ± 20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze uitdampen.

Breng de melk aan de kook. Doe de boter in een kom. Pureer de aardappelen met behulp van de pureeknijper of stamper boven de boter.

Klop met de houten pollepel beetje bij beetje de hete melk door de puree. Klop totdat dat alle melk is opgenomen en je een lekkere luchtige en romige puree hebt.

Breng de puree eventueel op smaak met versgemalen peper en zout. Bestrooi de puree met versgeraspte nootmuskaat.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tip
Als ik aardappelpuree ga maken dan gebruik bij voorkeur Eigenheimers. Deze smakelijke kruimige aardappel is in Noord Nederland bekend onder de naam Borger. Gekookt heel lekker bij gerechten met saus of jus maar ook heel geschikt om in de oven te bakken. Dan krijg je lekkere ‘wollige’ gebakken aardappeltjes.