Appelsap en appelstroop maken is echt een ’easy going’ klusje. Je bent er een flink aantal uren mee bezig maar je hoeft niet naast de pan te blijven staan. Je kunt, mits je in de buurt blijft, allerlei dingen tussendoor doen. Want af en toe moet je sap aftappen en overdoen in flessen of als je er stroop van wilt koken, het sap in de pan overdoen en opletten in het laatste stadium van het inkoken. Ik vind het een heerlijk klusje, het hele huis ruikt naar appeltjes en het resultaat is 5-6 flessen heerlijk appelsap of 4-5 kleine potjes overheerlijke 100% pure appelstroop zonder extra toevoegingen.

Voor 5 liter sap of 4-5 potjes appelstroop

6 kg appels (bijv. valappeltjes of Goudrenetten)
extra nodig: sappan (een z.g. sapextractor), goed schoongemaakte flessen en/of potjes

Was de appels. Vul de onderste helft van de sappan met water, zet de bovenste gedeeltes erop en breng het water aan de kook. Halveer de appels en snijd rotte plekken en beschadigingen weg. Doe 2/3 deel van de gehalveerde appels in het bovenste gedeelte van de pan en laat het water op een laag vuur koken.

De appels stomen als het ware stuk en het sap loopt in het middelste gedeelte van de sappan. Voeg als het eerste gedeelte van de appels wat ingezakt is de rest van de appels toe.

Tap ongeveer elk uur het sap met behulp van het slangetje af. Laat het direct in gesteriliseerde flessen lopen of vang het op in een metalen maatkan en schenk het in een ruime pan met dikke bodem. Vul ook elk uur de onderste pan met water aan en breng dat dan weer aan de kook.

Schep de appels tijdens het stomen 2-3 keer om zodat er weer stoom in het bovenste gedeelte komt. Tap tijdens het stomen telkens het sap af en laat de pan met de stuk gestoomde appels een nacht staan. Het sap wat daar nog uitlekt is heel geconcentreerd, dik en zoet.
Schenk dat, als je appelstroop wilt maken, in de pan of bewaar het als diksap om limonade mee te maken. Bewaar de flessen sap op een donkere koele plaats (in de kelder of als je niet zo’n fijne bewaarplek hebt in de koelkast).

Voor appelstroop breng je het sap aan de kook en laat het zachtjes inkoken tot een dikke schuimige en bijna zwarte stroop. Controleer de stroop op dikte door een theelepel stroop op een schoteltje te scheppen en dat 10 minuten in de koelkast te laten opstijven. De stroop moet dan dik vloeibaar zijn en goed te smeren. Schep de stroop in de potten en sluit ze direct. Bewaar de stroop op een koele donkere plaats.

Bereidingstijd sap: ± 4 uur
Bereidingstijd appelstroop: ± 10 uur

Tip
Voor dit appelsap en appelstroop recept kun je heel goed valappels en wormstekige appeltjes gebruiken. Was de appeltjes, snijd de plekjes eruit en ga verder zoals boven beschreven.