Deze bietenrisotto met geroosterde chioggia biet en asperges maakte ik gisteravond. De chioggia bieten waren wat klein daardoor had ik ze in 20 minuten beetgaar geroosterd. Grotere bieten zullen iets langer moeten. Door een beetje bietensap mee te koken met de risotto krijgt de rijst een mooie oranje-rode kleur. En ik geef een tip hoe je razendsnel een perfecte risotto kunt koken in een snelkookpan.

Hoofdgerecht voor 2 personen

500 g choggia bieten
350 g groene asperges
2 el olijfolie
25 g boter
1 ui, gesnipperd
175 g risottorijst
75 ml bietensap
± 600 ml groentebouillon
60 g oude boerenkaas, geraspt of in schilfertjes geschaafd

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Schil de bieten en snijd ze in parten. Breek het onderste stugge stukje van de asperges en halveer ze. Schep 1 eetlepel van de olie en versgemalen peper en zout door de bieten en 1 eetlepel olie en versgemalen peper en zout door de asperges.

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui 3 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de rijst toe en bak totdat de korrels glazig zien.

Schenk 50 ml van het bietensap erbij en roer goed. Schenk de bouillon er in 3 gedeelten bij en laat de bouillon telkens al roerende helemaal opnemen door de rijst. Kook de risotto in 15-20 minuten, op een heel laag vuur beetgaar. Roer tijdens het koken regelmatig om.

Verdeel gelijktijdig de bieten over een met aluminiumfolie bekleed bakblik en rooster ze ± 20 minuten in de voorverwarmde oven. Leg na 10 minuten de asperges erbij.

Neem de risotto van het vuur en schep de rest van het bietensap en ± 40 g van de kaas erdoor.

Schep de risotto op de borden en verdeel de bieten en de asperges erover. Bestrooi met een beetje Parmezaanse kaas en geef de rest er apart bij.

Bereidingstijd: ± 35 minuten incl. ± 20 minuten oventijd

Tips
Risotto maken in de snelkookpan
Smelt de boter en fruit de ui 3 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de rijst toe en bak mee totdat de korrels glazig zien. Schenk 50 ml van het bietensap erbij en vervolgens de bouillon. Sluit de snelkookpan en breng hem onder druk. Kook de risotto in 5 minuten beetgaar. Laat de stoom ontsnappen en open de pan. Schep de rest van het bietensap en 40 g van de Parmezaanse kaas erdoor en laat de risotto 5 minuten onafgedekt staan. Maak het gerecht af zoals boven beschreven.