Bakken is in! Programma’s als Heel Holland bakt trekken veel kijkers, bloggers en vloggers posten het ene bakrecept na het andere en Robèrt van Beckhoven neemt ons mee op ontdekkingsreis in het tv programma ‘Brood’. Als iemand die al jaren haar eigen desembrood bakt zat ik natuurlijk de eerste aflevering aan de buis gekluisterd. Een ontdekkingsreis naar de verhalen en geheimen achter brood dat kon alleen maar een interessant en leuk programma opleveren. Twee afleveringen heb ik gezien en daarna is de klad er in geraakt.

Maar mijn ‘eigen’ Robert had onlangs een afspraak bij Kick Uitgevers en kwam thuis met het boek dat geschreven is naar aanleiding van de de tv-serie ‘Brood’. Tijdens het eten van een lekkere boterham heb ik het uitgepakt om het even door te bladeren. Vervolgens zat ik een uur later nog met het boek voor me. Wat een vreselijk leuk en fijn broodboek! Robèrts passie voor bakken vind je terug op elke pagina. Hij vertelt over zijn reis naar 6 landen en het brood dat hij er zag maken. En het allerleukste, hij deelt al deze recepten met je. Dus wat ik miste in de tv-serie staat allemaal in dit fijne kookboek.

Het eerste recept dat Robèrt met je deelt in zijn eigen kaasbrood dat hij een verwenbrood noemt. Het is inderdaad een bijzonder broodje dat er, na het bakken, uit ziet als als een soort openbarstende bloemknop, Robèrt noemt het een ‘kroon’ op de borrelplank. Buiten dat het er leuk uitziet is het ook een lekker brood. Desem in combinatie met een kleine hoeveelheid gist, blokjes oude kaas en grove mosterd zijn de smaakmakers in dit broodje.

Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven
Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven

En zo volgen er nog een heel stel recepten. Croissants, volkoren en desembrood, Gentse mastellen die worden platgestreken met een strijkijzer, baguettes, brioche, pane Toscane, kaiserbrötchen, Berliner bollen, zwart stokbrood, roggebrood, zuurkoolbrood een superlekker gevuld brood, makkelijk te maken vikingbrood en nog veel meer lekkere broodrecepten staan in dit 176 pagina’s tellende boek.

In de meeste broden wordt desem gebruikt als rijsmiddel of een combi van gist en desem. De recepten worden afgewisseld met leuke informatieve verhalen uit de zeven landen die Robèrt bezocht. En na al die heerlijke broodrecepten is er ook nog een hoofdstuk waar dieper wordt in gegaan op de technieken van het brood bakken en wat warenkennis. Een fijn boek voor iedereen die met enthousiasme de serie heeft gevolgd maar ook als je net als ik de serie niet hebt gevolgd en al brood bakt of wilt gaan bakken zul je heel veel plezier aan dit broodbakboek beleven.

Brood op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven, Kick Uitgevers, ISBN 9789 491 555 275, € 19,90