Deze chocolade met zoute karamel en sesamzaad was een experimentje. Ik was benieuwd of ik de zachte, dik vloeibare karamel door de chocolade kon roerend zonder dat het een kledderboel zou worden. Het experiment is geslaagd en het resultaat zie je hier. Een heerlijk, beetje sticky stukje chocolade. Lekker bij een kopje espresso.

Voor ± 20 stukjes

1 el sesamzaad (zwart en/of wit)
350 g pure chocolade, in stukjes gehakt (of chocoladedruppels)
2-3 el zoute karamel (zie tip of kant-en-klaar)
Extra nodig: au bain mariepan, bakplaat of bord bekleed met aluminiumfolie, boterhamzakje

Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en schud het op een stuk keukenpapier op af te koelen.

Doe 250 g van de chocolade in de au bain mariepan en zet de pan op een pan met een laag je water dat tegen de kook wordt aan gehouden. Laat de chocolade al roerende smelten. Neem de au bain mariepan van het vuur en voeg de rest van de chocolade toe. Laat de chocolade, van het vuur af, al roerende smelten.

Schenk de chocolade op de met aluminiumfolie beklede bakplaat of het bord en strijk het met een spatel uit tot een laag van ½ – ¾ cm dik. Druppel er 1½ eetlepel karamel over en roer het met een vork door de chocolade.

Strooi het sesamzaad erover. Doe de rest van de karamel in het boterhamzakje, knip er een heel klein puntje af en verdeel de rest van de karamel zigzaggend over de chocolade. Laat de chocolade op een koele plaats hard worden.

Trek het aluminiumfolie van de chocolade en snijd de chocolade met een scherp mes in onregelmatige stukken. Bewaar de chocolade, op een koele plaats, in een afsluitbare doos.

Bereidingstijd: ± 20 minuten + opstijven

Zoute karamel maken
Smelt in een pan met dikke bodem 120 g suiker met 2 eetlepels water. Verwarm op laag vuur tot de suiker is gesmolten en goudbruin kleurt (= karamel). Verwarm 180 ml slagroom en schenk voorzichtig bij de karamel (pas op met spatten!). Verwarm de karamelsaus al roerende tot de harde karamel weer is gesmolten. Kook de karamel totdat de het mengsel schuimend borrelt. Schep een beetje van de karamel op een schoteltje. Zet het schoteltje 5 minuten in de koelkast om de dikte te controleren. Is de karamel dik en stroperig voeg dan ¼ theelepel zeezout toe en schep weer een beetje karamel op een schoteltje. Laat iets afkoelen, proef en voeg naar smaak eventueel extra zeezout toe. Laat vervolgens de karamelsaus afkoelen tot op kamertemperatuur. De karamel is dan een dik stroperig mengsel.