Deze crumbletaartjes met pruimenjam zien er niet alleen mooi uit ze smaken ook verrukkelijk. Ik ben dol op van die kleine Franse taartjes en maak ze graag zelf. Je kunt er helemaal op los gaan. Deze taartjes met een kruimeltopping is heel geschikt om te vullen met compote, jam of stukjes vers fruit. Maar je kunt ze ook vullen met een combinatie van jam en vers fruit. Deze keer gebruikte ik mijn eigen pruimenjam met cognac en sinaasappel maar je kun in principe elke jam gebruiken.

Voor 12 taartjes

200 g bloem
80 g poedersuiker + extra om te bestuiven
135 g koude boter, in stukjes
1 el losgeklopt ei
60 g amandelmeel
60 g rietsuiker
6 el custardpoeder
± 250 g pruimenjam
Extra nodig: 12 bakringen ø 6 cm of kleine ingevette taartvormpjes, bakpapier

Kneed van 140 g bloem, de poedersuiker, een snufje zout, 75 g van de boter en het ei een soepel deeg.

Wrijf 60 g bloem met het amandelmeel, een snufje zout, de rietsuiker en 60 g van de boter tot een kruimelig mengsel. Zet het kruimelmengsel tot gebruik in de koelkast.

Vorm van het deeg 12 gelijke balletjes en rol ze uit tot cirkels van 8-9 cm. Leg de bakringen op een met bakpapier beklede bakplaat en bekleed ze met de deegcirkeltjes. Snijd met een scherp mesje de randjes bij en zet ze 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Neem de taartjes en het kruimelmengsel uit de koelkast. Verdeel het custardpoeder over de taartbodempjes en strijk het met de bolle kant van een theelepeltje uit. Schep de jam erop. Verdeel de deegkruimels erover.

Bak de taartjes in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Neem de bakplaat uit de oven. Laat de taartjes 10 minuten afkoelen.

Haal zo nodig een klein puntig mesje langs de rand van de taartjes en verwijder de ringen. Laat de crumbletaartjes met pruimenjam op een taartrooster verder afkoelen. Bestuif ze met poedersuiker en eet ze lauwwarm of koud.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Wachttijd: 30 minuten
Oventijd:± 25 minuten

Nog meer lekkere crumbletaartjes

• Vervang de pruimenjam door een andere jam naar keuze.
• Neem iets minder jam en schep er in stukjes gesneden appel of peer door.
• Vervang de jam door kleine stukjes appel of peer met een beetje kaneelpoeder en suiker naar smaak.

Tip
Ik maak vaak maar 6 taartjes. De rest van het deeg bewaar dat in de vriezer. Doordat ik het seal en vacumeer blijft het zeker 2 maanden goed.