Dit flatbread met geroosterde asperges en zalm belegde ik met de eerste asperges uit eigen tuin. Dat is elk jaar weer een feestje. Wij zijn dol op asperges zowel de witte als de groene eten we graag maar als we ze uit eigen tijd hebben dan smaken ze nog lekkerder dan anders. Omdat het aspergeseizoen in onze tuin net begonnen is hebben we er nog niet zo heel veel maar met zo’n 400-500 gram kun je toch al deze lekkere belegde flatbreads maken.

Lunchgerecht voor 4 of hoofdgerecht voor 2 personen

500 g groene asperges
5 sjalotten
10 takjes koriander
3 teentjes knoflook, gepeld
125 ml Skyr of Turkse yoghurt 0% vet
2 el mayonaise
pepersaus naar smaak
2 el olijfolie
4 flatbreads
200 g gerookte zalm
4 volle el hummus naar keuze
Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier of een bakmatje

Verwarm de oven voor tot 250 °C. Schil intussen zo nodig het onderste gedeelte van de asperges, snijd of breek het onderste stugge stukje eraf en snijd de asperges in schuine stukjes van ± 3 cm.

Pel de sjalotten en snijd ze in dikke boogjes. Pluk de blaadjes koriander van de steeltjes. Snijd de blaadjes grof en de steeltjes fijn. Pers een teentje knoflook uit boven de olie en voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe. Roer alles door elkaar.

Verdeel de asperges en de sjalotten over de bakplaat en bestrijk ze met de knoflookolie. Rooster ze 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Pers intussen de rest van de knoflook boven de Skyr of yoghurt uit. Voeg de mayonaise, de koriandersteeltjes en pepersaus, versgemalen peper en zout naar smaak toe.

Verhit een (plaatstalen) koekenpan. Maak een flatbread vochtig onder de kraan en bak het brood aan beide kanten totdat het heet is. Houd het brood warm in een gevouwen theedoek of keukenhanddoek. Verwarm op dezelfde wijze de rest van de flatbreads en houd ze warm.

Bestrijk de flatbreads met de hummus en verdeel er de asperges, sjalot, zalm en korianderblad over. Lepel er de pittige knoflooksaus over en serveer het flatbread met geroosterde asperges en zalm direct of laat iedereen zijn eigen flatbread beleggen. Lekker met een salade van tomaat en komkommer.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tips

• Beleg de flatbreads nog dunne plakjes radijs of in vieren gesneden kerstomaatjes.
• Ook lekker om mee te nemen naar een picknick of de lunch; vouw de flatbreads dan dubbel, snijd ze nogmaals middendoor en verpak de in aluminiumfolie of leg ze in een lunchbox en neem ze gekoeld mee.