Deze geroosterde hutspot met zoete aardappel is een kleurrijke en lekkere variatie op de traditionele hutspot. In plaats van gewone aardappelen worden zoete aardappelen gebruikt en dan niet de oranje variatie maar zoete aardappelen met prachtig paars vruchtvlees. Ook worden de groenten en de aardappelen niet helemaal fijngestampt maar blijven ze lekker grof. En deze keer zonder rookworst en jus geserveerd maar met een eitje, een spekjes-notencrumble en yoghurt!

Hoofdgerecht voor 3-4 personen

750 g paarse zoete aardappelen
500 g winterpeen
400 g uien, in partjes
6 el olijfolie
125 g magere spekreepjes
50 g ongezouten gemengde noten, grof gehakt
4 eieren
± ½ bakje tuinkers
200 ml (Jersey) yoghurt
Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Schil de aardappelen, snijd ze in plakken van 1 cm en halveer ze. Schil de winterpenen, snijd ze in plakken van 1 cm en halveer ze.

Verdeel de zoete aardappel, winterpeen en ui over de bakplaat maar houd de groenten gescheiden. Druppel er olijfolie over en bestrooi met versgemalen peper en zout.

Rooster de groenten 30 minuten in de voorverwarmde oven. Schep tussentijds eenmaal om. Verhoog de temperatuur na 30 minuten naar 230 °C en rooster de groenten nog 20 minuten.

Bak intussen de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig uit, schep er de noten door en bak ze kort mee. Kook de eieren 8 minuten zodat de dooier nog zacht is. Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze. Houd ze warm in een bakje met warm water.

Stamp de aardappelen grof en schep er de peen en uien door tot een grove stamppot. Halveer de eieren en leg ze op de stamppot. Bestrooi met het spekmengsel en de tuinkers. Serveer de geroosterde hutspot met zoete aardappel met de yoghurt.

Bereidingstijd: ± 35 minuten
Oventijd: ± 50 minuten

 

Tips

• Je kunt de zoete aardappelen natuurlijk ook vervangen door gewone aardappelen. Neem dan wel een iets kruimige soort.
• Kun je geen paarse zoete aardappelen kopen, neem dan de oranje soort. Die smaakt net zo lekker.