Deze goddelijke boterkoekjes bak ik vaak. Ten eerste omdat ze verrukkelijk zijn, ten tweede omdat het zo eenvoudig is om ze te maken en ik in een uur lekkere koekjes op tafel heb staan en ten derde omdat ze er leuk uitzien. Dit komt natuurlijk door de bakvorm die ik gebruik. Nordic Ware staat bekend om zijn spectaculaire vormen maar de vormen zijn wel kostbaar. Je zit zo op de 35 euro. Ik kan me zo voorstellen dat je dat niet uitgeeft om een paar leuke boterkoekjes te bakken maar. Maar als je zo’n vorm net zo vaak gebruikt als ik doe dan is het het zeker waard. Ik bak niet alleen boterkoekjes in deze vorm ook kleine cakejes zijn altijd een succes.

Voor 30 stuks

300 g tarwebloem
175 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
zout
200 g koude roomboter
1 klein ei (of een ½ losgeklopt groot ei)
Extra nodig: Nordic Ware teacakes & candies pan (nr 59437) of gelijkwaardige bakvorm met antiaanbaklaag

Meng de bloem met een mespunt zout, de basterd en vanillesuiker in een kom. Snijd de boter in stukjes en kneed ze met het ei door het bloemmengsel.

Vorm er kleine balletjes van en druk ze in de holletjes van de bakvorm. Zet de vorm ± 15 minuten in de diepvries.

Verwarm de oven (hetelucht) voor tot 175 °C. Schuif de vorm in het midden van de oven en bak de koekjes in ± 15 minuten goudbruin. Neem de vorm uit de oven en keer hem op een taartrooster (even schudden helpt de koekjes los te krijgen).

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Tips
• Heb je een keukenmachine dan kun je het deeg ook in de machine maken. Alle ingrediënten in de kom met het mes doen en eerst even op tussenstand draaien totdat alles goed gemengd is en vervolgens draaien tot een samenhangend deeg. Nog even doorkneden kan soms nodig zijn.
• Geen Noric Ware vorm? De boterkoekjes kunnen ook in een mini-muffinvorm gebakken worden