Groene salade met tonijn

Deze groene salade met tonijn staat binnen 20 minuten op tafel. Tonijn smaakt het lekkerst als de vis heel kort op hoog vuur gebakken wordt. De buitenkant wordt knapperig en bruin en de binnenkant blijft mooi donkerrood en de vis lekker sappig. Koop tonijn nooit voorverpakt maar ga naar een goede viswinkel en eet de vis dezelfde dag. Tonijn combineert goed met deze gemengde groene salade van jonge blaadjes sla, frisse komkommer, pittige wasabi rucola, zoete sinaasappel, mosterd en knapperige boontjes en peulvruchten.

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 sinaasappels
3 el extra vierge olijfolie
2 el versgeperst sinaasappelsap
1-2 tl Dijonmosterd
1 kropje little gem
1 komkommer
15 g wasabi rucola
250 g tonijn
1 el arachideolie
90 g geblancheerde sojabonen
50 g peulvruchtenkiemen
1/2 bakje tuinkers

Schil de sinaasappels dik en vang het uitlekkend sap boven een kom op. Snijd de sinaasappels in dunne plakken. Knijp de eerste en de laatste plakjes boven de kom bij het opgevangen sap uit. Klop er met de olijfolie, mosterd en versgemalen peper en zout naar smaak een dressing van.

Haal de blaadjes sla los, was ze en droog ze in een slacentrifuge of dep ze droog. Was de komkommer en snijd er met de dunne spaghetti van of snijd de komkommer in dunne plakjes.

Verdeel de sla, de komkommer, de wasabi rucola en de sinaasappelplakken over twee grote borden.

Bestrooi de tonijn met versgemalen peper en zout naar smaak. Verhit de arachideolie in een koekenpan en bak de tonijn op een hoog vuur in 3 minuten bruin. Keer de vis en bak de andere kant in 2 minuten bruin.

Neem ze uit de pan en laat de tonijn even rusten. Snijd de tonijn in dunne plakjes en leg ze bij de sla op de borden.

Maak de salade af met de sojabonen, de peulvruchtenkiemen en de tuinkers. Lepel de dressing erover en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tip
Met deze salade kun je lekker variëren. Kijk wat er nog in de koelkast ligt en experimenteer er op los. Reepjes wortel, rucola, pittige kiemen, jonge bladsla, kropsla, bietjes, je kunt van alles verwerken in deze salade! Vervang de verse tonijn door tonijn uit blik, een gepocheerd ei of reepjes biefstuk of kip. Of ga vega en bak blokjes tofu met ringetjes rode peper knapperig en serveer ze bij de salade.