Voor het weekend een lekker recept van een groentepastei met tulum kaas. Geïnspireerd door ‘SOUQ’ het nieuwste boek van Nadia Zerouali en Merijn Tol liep ik vandaag mijn favoriete Turkse winkel binnen. Met een tas vol verse groenten, een rol filodeeg en een bak tulum kaas bedacht ik dit recept. Tulum is een van oorsprong Turkse nomadenkaas. De hartige korrelige geitenkaas met een volle romige smaak wordt in blikken, bakken en potten verkocht. Deze veelzijdige kaas smaakt heerlijk als mezze met plat brood maar ook in salades, pastagerechten, wraps, soep, couscous of zoals in dit recept in hartige pasteien en taarten.

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 ui, in dunne partjes
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 cm gemberwortel, geraspt
175 g bospeen, geschild en grof gesneden
375 g bloemkool, in kleine roosjes
350 g gekookte bieten, ontveld en in grove stukken
1 volle el baharatkruiden
± 1 dl olijfolie
7 vellen filodeeg (± 30 x 50 cm, van de Turkse winkel)*
4 el fijngesneden muntblaadjes
200 g tulum peyniri of feta, fijn verkruimeld
1 blik linzen 310 g, afgespoeld en uitgelekt
7 takjes koriander
Extra nodig: bakplaat bekleed met een bakmatje, schone theedoek

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Verdeel de ui met de knoflook, de gember, de wortel en de bloemkool over het bakmatje. Schuif de groenten wat opzij en leg de bieten ernaast. Bestrooi alle groenten met de baharat en versgemalen peper en zout naar smaak. Verdeel er 3 el van de olie over en meng het met de hand door de groenten. Begin met het bloemkoolmengsel en meng daarna de bieten.

Rooster de groenten 15 min. in het midden van de oven en schep tussentijds eenmaal om. Neem de groenten uit de oven en laat ze afkoelen tot lauwwarm.

Verwarm de heteluchtoven voor tot 180 °C. Schep de munt door de kaas. Leg 1 vel filodeeg op de schone theedoek en bestrijk met olie. Leg er een vel op en bestrijk met olijfolie. Ga door tot alle vellen zijn opgebruikt maar bestrijk het laatste vel niet met olie.

Verdeel het kaasmengsel over het midden van het filodeeg en laat zoveel van de randen vrij zodat je het deeg overlappend over de groente kan leggen. Verdeel er de linzen en de geroosterde groenten over en vouw het deeg over de groenten heen.

Plak de randen vast met olie en vouw de uiteinden om. Leg het pakket met de naad naar beneden, met behulp van de theedoek, op het bakmatje waar de groenten op geroosterd zijn en bak 15 min. in de voorverwarmde oven.

Neem de groentepastei met tulum kaas uit de oven, garneer met de takjes koriander en snijd hem in stukken. Serveer er naar wens een groene salade bij.

Bereidingstijd: ± 35 minuten + 15 minuten grill- en 15 minuten oventijd

Tip
* Ik gebruik bij voorkeur filodeeg van Au Blé d’Or van de Turkse winkel. Dat zijn mooie grote vellen die niet zo snel scheuren.
• Vanzelfsprekend kun je variëren met de vulling, neem in plaats van de kaas stukjes gebakken kip of vis. Voor de vulling kun je allerlei groenten kiezen. Ook bonen, erwten, gekookte aardappel en couscous zijn lekker in deze pastei.