Harissa is een smaakmaker uit Tunesië en wordt daar, net als sambal bij ons, gebruikt om gerechten pittig op smaak te brengen. De rode dikke puree wordt gemaakt van scherpe rode gedroogde en/of verse chilipeper, knoflook, karwijzaad, korianderzaad en zout. je kunt het zelf maken maar ook kant en klaar kopen. Daarvoor moet je naar een Turkse of Marokkaanse winkel en soms staan er zomaar ineens een paar blikjes bij een supermarkt.

Het is te koop in tubes en blikjes. Deze blikjes zien er vaak prachtig uit. Zo mooi dat ik het zonde vind om ze weg te gooien. Inmiddels gebruik ik de lege harissablikjes voor van alles en nog wat. Voor de paperclips op mijn bureau. Maar ook de sierprikkers in te zetten krijgen ze een tweede leven.

Als ik een blikje open maak dan schep ik het direct over in een klein goed schoongemaakt potje dat ik bewaar in de koelkast. Dan gaat de harissa een stuk langer mee. Eigenlijk kun je beter een tube kopen. Maar ja, die leuke blikjes hè…

Harissa wordt gebruikt in tal van gerechten. Soepen, stoofschotels en couscous krijgen een lekkere smaak. Maar ook echte Hollandse gerechten als stamppot, draadjesvlees, pasta en roerbakgerechten geef ik een lekkere pittige twist met harissa. Ik maak zelf graag een iets mildere versie waaraan ik rode paprika toevoeg.

Recepttip

Harissa met paprika

Rooster 1 rode paprika boven een gasvlam of in de oven totdat het vel zwart geblakerd is. Laat afgedekt met plasticfolie afkoelen en verwijder daarna het vel en de zaadjes. Maak 2 scherpe rode pepers schoon en verwijder de zaadjes. Rooster ¼ theelepel karwijzaad met ¼ theelepel korianderzaad in een koekenpan totdat de zaadjes gaan geuren. Pureer de paprika met de pepers, de specerijen, 2 gepelde teentjes knoflook en 2 theelepels tomatenpuree in een blender of met een staafmixer. Bewaar de harissa in een schone pot in de koelkast.

Bereidingstijd: ± 25 minuten