Het is nu de tijd om daslookpesto te maken. Daslook is voor mij hét teken dat het zachtere weer echt in aantocht is. Dat lekkere jonge geurige groene blad met zijn zeer uitgesproken knoflook/ui-smaak groeit elk voorjaar zeer weelderig in onze tuin dus ik kan naar hartenlust plukken. De lancetvormige blaadjes zijn nu nog zacht en mals dus heel geschikt om een daslookpesto van te maken. En omdat het daslook van Hollandse bodem komt maak ik er met walnoten van eigen erf en een lekkere Nederlandse kaas, de Twijfelaar, een Hollands getinte pesto van. Hier vind je meer informatie over daslook.

Voor 1 potje

25 g daslook, grof gesneden
25 g gepelde walnoten
50 g Twijfelaar* of andere pittige harde 50+ kaas, geraspt
50 ml olijfolie extra vierge

extra nodig: keukenmachine, goed schoongemaakte pot inh. ± 200 ml

Doe de daslook, de walnoten, de kaas, de olie en een beetje zeezout en versgemalen peper naar smaak in de kom van de keukenmachine en laat de machine draaien tot de daslookpesto mooi gemengd maar nog wel een korrelige structuur heeft.

Neem de deksel van de machine en strijk de rand van de kom schoon. Laat de machine nog even kort draaien.

Doe de daslookpesto over in de schoongemaakte pot of als je hem direct gebruikt in een schaaltje. Lekker bij pasta, pizza, op een broodje of flammkuche.

Bereidingstijd: ± 10 minuten

* Twijfelaar is een 50+ kaas gemaakt van koeienmelk (42%), geitenmelk (43%) en schapenmelk (14%) en met een vegetarisch stremsel. Deze driemelkse kaas smaakt erg lekker in de Hollandse daslookpesto maar ook in salades en geraspt over pasta’s een heerlijke kaas.

Tips
• Met dit recept heb je een goede basis voor allerlei soorten pesto. Door de daslook te vervangen door basilicum, de walnoten door geroosterde pijnboompitten en de twijfelaar door Parmezaanse kaas en er 1 teentje knoflook aan toe te voegen maak je een echte Italiaanse pesto. Maar ook tomatenpesto of pesto van peterselie en hazelnoten kun je op dezelfde manier maken.

• Gebruik je de pesto niet in een dag of 3 op verdeel hem dan over kleine diepvriesdoosjes en vries de pesto in. Neem de pesto 1 uur voor gebruik uit de diepvries en je kunt weer genieten van je heerlijke zelfgemaakte pesto.