Deze kibbeh van linzen met gerookte knoflookmayo zijn een variatie op de originele kibbeh die gemaakt worden van bulgur, ui en fijngemalen rund-, lams- of geitenvlees met specerijen uit het Midden-Oosten. Vaak worden er pijnboompitjes aan toegevoegd. Deze kibbeh maak ik niet met vlees en bulgur maar van linzen. Dat gaat eigenlijk heel goed. Je moet de worstjes wel even goed terug koelen en tijdens het bakken regelmatig voorzichtig keren maar de smaak is echt heerlijk. Ik serveerde ze als lunch op een lekkere desemboterham met tomaat, gebakken rode uien en avocado.

Voor 8 stuks

1 blik linzen (310 g, 265 g uitlekgewicht), afgespoeld en uitgelekt
2 sjalotten, gepeld
1 teentje knoflook, gepeld
3 el havermout
2 eidooiers, op kamertemperatuur
½ tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
½ tl pittige kerriepoeder
mespuntje kaneelpoeder
3 el olijfolie
1 tl milde mosterd
1 el witte wijnazijn
150 ml zonnebloemolie
2 teentjes gerookte knoflook, gepeld
Extra nodig: keukenmachine, staafmixer

Doe de linzen met de sjalotten, de gewone knoflook, de havermout, 1 eidooier, de specerijen en versgemalen peper en zout naar smaak in de kom van de keukenmachine.

Vorm er 8 ovale ‘kroketjes’ van en leg ze afgedekt met huishoudfolie op een bord ± 30 minuten in de koelkast.

Maak intussen de knoflookmayo. Doe 1 eidooier met de mosterd, de azijn, de zonnebloemolie en een snufjes zout in een hoge kom. Zet de staafmixer in de kom en laat de staafmixer op een hoge stand draaien.

Haal tijdens het mixen, als het ei bindt, de staafmixer omhoog zodat een mooie mayonaise ontstaat. Pers de gerookte knoflook erboven uit en mix kort door de mayonaise. Proef de mayonaise en voeg zo nodig nog een beetje versgemalen peper en zout naar smaak toe.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kibbeh van linzen rondom bruin en door en door warm. Keer ze regelmatig met een spatel. Serveer de kibbeh van linzen met gerookte knoflookmayo op een snee desembrood met bijvoorbeeld gebakken rode uiringen, plakjes avocado en tomaat, met couscous of als vleesvervanger met een gemengde salade en frietjes.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Koelen: ± 30 minuten

Tip

Linzenballetjes met gerookte knoflookmayo

Vorm er, in plaats van rolletjes, balletjes van en bak ze rondom bruin en serveer ze met de gerookte knoflookmayo als borrelhapje.