Met deze knolselderijstamppot met gebakken uien en cranberries blijven we nog even bij de winterse kost. Ik ben dol op de kruidige smaak van knolselderij en verwerk deze wintergroente dan ook vaak ik gerechten. Deze keer ging hij in de stamppot en serveer ik er op een laag vuurtje gebakken uien met cranberries bij. Door het zachtjes bakken van de uien worden ze heerlijk zoet van smaak en met de friszure cranberries is dat een erg lekkere combinatie.

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 knolselderij
1 kg kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukken
2 grote uien
1 slagers rookworst
4 el olijfolie
200 g cranberries (vers of diepvries)
Extra nodig: aardappelstamper

Halveer de knolselderij en snijd de helften in plakken van ongeveer 2 cm dik. Schil de plakken en snijd de plakken in blokjes. Pel en snijd de uien in boogjes.

Doe de aardappelen met de knolselderij en zoveel water en zout naar smaak in de pan zodat de aardappelen en de knolselderij net onder staan.

Breng alles aan de kook en kook in ± 20 minuten gaar. Wel intussen de rookworst in water dat tegen de kook wordt aangehouden.

Verhit 2 eetlepels van de olie in een koekenpan en fruit de uien op een halfhoog vuur al omscheppend in ± 5 minuten goudgeel en glazig. Temper het vuur en voeg de cranberries, de bouillon en versgemalen peper en zout naar smaak toe. Laat de uien op een heel laag vuur zachtjes pruttelen.

Giet de aardappelen met de groenten af maar vang het kookvocht op. Stamp alles met een aardappelstamper door elkaar en voeg 2 eetlepels olijfolie en zoveel van het kookwater toe zodat een smeuïge stamppot ontstaat.

Neem de worst uit de pan en snijd hem in plakjes. Leg de worst op de stamppot en schep het uienmengsel erover. Serveer de knolselderijstamppot met gebakken uien en cranberries direct.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Nog meer knolselderijrecepten

• Geroosterde aardappelen met knolselderij en geitenkaas
• Knolselderij-preisoep met bosui en zwarte olijven