Deze kroketten van reegoulash maakt ik omdat er iets mis gegaan was met het bereiden van een goulash in de Cook Expert van Magimix die ik op het ogenblik aan het testen ben. Tot op heden ben ik vreselijk enthousiast over deze machine met een groot scala aan kookmogelijkheden maar als je de verkeerde stand instelt dan kan het toch weleens mis gaan.

Zo gebeurde het met de goulash waarin ik gare reebout wilde verwerken. Het vlees had ik al in stukjes geplukt en moest alleen nog even mee verwarmd worden. Helaas stond de machine ingesteld op een te hoge roerstand met als gevolg dat het vlees we heel erg fijn werd en de goulash vrij dik met weinig vocht. Het geheel werd meer een ragout. Maar dan wel met stukjes reevlees, ui, wortel en knolselderij erin. Dus zo ontstonden deze lekkere kroketten van reegoulash!

Voor ± 6 kroketten of 12 bitterballen

1 blaadje gelatine (7 g)
30 g boter
30 g bloem
2 dl groentebouillon
350 g reegoulash
peper, zout
1 groot vrije uitloopei
± 7 eetlepels paneermeel of broodkruim of 3 el paneermeel en 4 el panko
frituurolie

Week de gelatine in ruim koud water. Smelt de boter en roer er de bloem door. Laat de bloem op een laag vuur, al roerende, zachtjes pruttelen.

Voeg beetje voor beetje de bouillon toe en laat de roux telkens binden. Schep de goulash erdoor en verwarm alles al roerende en laat alles ± 5 minuten zachtjes koken.

Roer er van het vuur af de uitgeknepen gelatine erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Schenk hem in een met koud water omgespoeld diep bord en laat in de koelkast opstijven.

Klop in een diep bord het ei met 2 eetlepels water los en strooi in een ander bord het paneermeel. Verdeel de ragout in ± 6 gelijke porties en vorm er met vochtig gemaakte handen kroketten van.

Wentel ze door het ei en vervolgens door het paneermeel. Herhaal deze handelingen nogmaals. Gebruik je paneermeel en panko, rol de kroketten dan eerst door het paneermeel en de tweede keer door de panko.

Laat de kroketten ± 20 minuten opstijven en drogen. Bak de kroketten in de hete olie (180 °C) in ± 5 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer de kroketten van reegoulash op een boterham of broodje of als snack met cranberrycompote.

Voorbereidingstijd: ± 30 minuten
Wachttijd: ± 20 minuten
Bereidingstijd: ± 10 minuten

Tip
Van dezelfde ragout kunt je ook bitterballen maken. Vorm dan 12-16 ronde balletjes van de ragout.