Met deze pasta met courgette, Goudse kaas en basilicum geef je een Italiaans pastagerecht een Hollandse twist. De extra belegen Goudse kaas en de slagroom geven een heerlijke romige maar ook pittige smaak aan de pasta en de basilicum zorgt voor dat o zo lekkere Italiaanse smaakje dat we inmiddels zo goed kennen van de Italiaanse keuken.

Hoofdgerecht voor 2 personen

450 g courgette
1 ui, in dunne halve ringen
2 teentjes knoflook, gepeld
2 el olijfolie
20 g boter
6 takjes basilicum
150-175 g volkorenpasta
100 ml slagroom
125 g extra belegen Goudse kaas, grof geraspt
Extra nodig: ovenschaal

Was en schaaf de courgettes in dunne plakken. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Verhit de olie in een ruime koekenpan en voeg de ui toe. Schep de ui door de hete olie en voeg de boter toe. Fruit de ui op een halfhoog vuur in ± 5 minuten al omscheppend goudgeel en glazig.

Pers de knoflook er boven uit en voeg de courgette toe. Bak al omscheppend op een halfhoog vuur ± 5 minuten al omscheppend mee. Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe.

Pluk de blaadjes basilicum van de steeltjes en kook de pasta in ruim water met zout naar smaak volgens de bereidingswijze op de verpakking beetgaar.

Giet de pasta af en voeg de slagroom, het courgettemengsel, 100 g van de kaas en de basilicumblaadjes toe. Bestrooi met versgemalen peper en eventueel zout naar smaak en schep alles goed om.

Doe de pasta met courgette, Goudse kaas en basilicum in de ovenschaal, bestrooi met de rest van de kaas en zet de schaal ± 7 minuten in de oven zodat de kaas smelt.

Serveer de pasta naar wens met een tomatensalade (zie tip).

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 7 minuten

 Lekker met…
Tomatensalade met kappertjes

Snijd 400 tomaten in plakjes en leg ze op een schaal. Druppel er 2 eetlepels extra vierge olijfolie en ½ eetlepel balsamicoazijn over. Bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak en strooi er 5 in reepjes gesneden basilicumblaadjes en 1 eetlepel kappertjes over.

 

Geschikt voor drukke dagen

Zo’n oven gerecht kun je goed voorbereiden. Je maakt hem helemaal klaar en zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Een half uurtje voordat je aan tafel gaat zet je de ovenschaal in de voorverwarmde oven (175 °C) en je hebt er verder bijna geen omkijken naar. Check wel even of de bovenkant niet te donker wordt. Dek die dan af met een stuk aluminiumfolie.

 

Variatietips

• Vervang de courgette door komkommer of aubergine. Voeg met het komkommermengsel 2½ eetlepels kappertjes aan de pasta toe.
• Ook lekker met aubergine en zongedroogde tomaatjes.
• Ga ook eens voor een Italiaanse kaas als Parmezaan of gorgonzola.