De tomatensaus voor deze pasta met tomatensaus en burrata komt uit het nieuwste boek van Onno Kleyn, Italië, Mijn verhalen en recepten. Een heerlijk boek waarin je blijft lezen. Niet alleen de recepten zijn leuk en lekker maar ook de in zijn eigen zo herkenbare stijl geschreven verhalen over de tijd dat hij in Toscane woonde zijn geweldig. Een kookboek waarin je leest over de mensen, hun cultuur, het land, de verschillen en dan ook nog eens vol authentieke Italiaanse recepten. De recensie volgt! En dan het recept. Zo simpel om te maken, zo lekker met zo weinig ingrediënten. Het origineel wordt gemaakt met olijfolie, knoflook, tomaten en Parmezaan. Ik gaf er mijn eigen draai aan omdat ik 2 burratakaasjes had liggen die op moesten. Deze combinatie met de zachtromige burrata is ook heel erg lekker trouwens!

Hoofdgerecht voor 2 personen

1½ el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geplet
1 blik gepelde tomaten
½ tl suiker
2 takjes basilicum
200 g pasta bijv. buccatini of spaghetti
2 burratakaasjes à 100 g

Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur.

Voeg de gepelde tomaten met het vocht toe en spoel de blikken met een beetje water en voeg het toe aan de pan.

Breng alles aan de kook en druk de tomaten stuk met een spatel. Voeg de stuk gescheurde blaadjes van de basilicum toe maar bewaar wat voor de garnering.

Laat de saus ± 15 minuten zachtjes sudderen. Schep de saus regelmatig om en druk al omscheppend de tomaten verder stuk. Let er op dat de saus niet aanbakt. Voeg anders een klein scheutje water toe.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de pasta af en vang een gedeelte van het kookvocht op.

Schep de pasta door de tomatensaus en voeg zo nodig een beetje van het pastawater toe.

Schep de pasta op de borden garneer met de rest van de basilicum en verdeel de in stukken gescheurde burrata erover. Serveer de pasta met tomatensaus en burrata met een groene salade.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tips

• Voor Onno’s originele recept laat je de ui achterwege en bestrooi je de pasta rijkelijk met een goede Parmezaanse kaas.
• Voeg voor een extra pittige saus chilivlokken naar smaak toe.