Dit pasteitje met vegetarisch gehakt maakte ik met een restje gebakken gehakt dat over was van de Turkse pizza’s die we van het weekend gegeten hebben. Met wat extra doperwtjes en Indiase currypasta door het gehaktmengsel werd het een heerlijke vulling voor deze pasteitjes.

Hoofdgerecht voor 4 personen

200 g vegetarisch rulgehakt
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 groene paprika
2 tomaten
2 el zonnebloemolie
2 el tomatenpuree
2 el milde Indiase currypasta (pot)
100 g doperwtjes (diepvries), ontdooid
8 plakjes bladerdeeg (diepvries)
bloem op te bestuiven
1 klein ei, losgeklopt
Extra nodig: staafmixer, bakplaat bekleed met bakpapier

Voorbereiden

Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de paprika schoon en snijd hem in kleine blokjes. Was de tomaten en hak ze heel fijn of pureer ze in een hoge kom met de staafmixer.

Verhit de olie in een kleine braadpan en bak de ui met de knoflook en de paprika al omscheppend ± 5 minuten.

Schep het rulgehakt, de tomaat, de tomatenpuree, de currypasta en versgemalen peper en zout naar smaak erdoor en laat alles ± 3 minuten zachtjes pruttelen. Neem de pan van het vuur, roer de doperwten erdoor en laat het mengsel afkoelen tot lauwwarm. Verwarm de oven voor tot 220 °C.

Bereiden

Laat de plakjes bladerdeeg los van elkaar op het aanrecht ontdooien. Verwijder telkens van 1 plakje het plastic beschermfolie en leg het plakje deeg dan kruiselings op een ander plakjes deeg. Verwijder ook het plasticfolie van het onderste plakje en rol de 2 plakjes deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een dunne lap met punten. Doe dat ook met de andere plakjes deeg.

Verdeel het gehaktmengsel over de plakjes deeg. Bestrijk de randen van het deeg met koud water en vouw het deeg over de vulling heen. Pak telkens een puntje van het deeg beet en vouw het naar het midden toe. Op deze manier vouw je het deeg mooi sluitend over de vulling heen.

Druk het deeg vast en leg de pasteitjes met de gladde kant naar boven op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met het losgeklopte ei en prik in het midden, met een vork wat gaatjes zodat de lucht kan ontsnappen.

Bak de pasteitjes in de voorverwarmde oven in ± 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer het pasteitje met vegetarisch gehakt bijvoorbeeld met geroosterde aardappelen, paprika en uien of met gebakken aardappelen en een salade.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 20 minuten

Serveertip

Geroosterde groenten
Verwarm de oven voor tot 220 °C. Meng 2 in partjes gesneden uien met 2 gesnipperde teentjes knoflook, 2 in stukken gesneden rode paprika’s, 700 g aardappelpartjes en 3 eetlepels olie. Verdeel ze over de bodem van de braadslede of over de beklede bakplaat en bestrooi alles met peper en zout naar smaak. Rooster de groenten in 30-35 minuten lichtbruin en gaar.