Hoe maak je nu perfect gebakken aardappelen? Mijn moeder kon echt de allerlekkerste aardappelen bakken die ik mij kan herinneren. Bij ons thuis kwamen gebakken aardappelen op tafel als mijn moeder er genoeg bij elkaar ‘gespaard’ had. Want zij was absoluut niet van het weggooien alles werd opgebruikt, dus ook de overgebleven aardappelen. Soms verwerkte zij ze in een salade met bietjes en cornet beef maar vaker kregen we ze gebakken bij een paardenbiefstuk met sla erbij. Dat was pas echt feest. Inmiddels weet ik dat je aardappelen goed moet laten afkoelen alvorens je ze gaat bakken maar ik merk toch regelmatig dat niet iedereen dat weet. Dus vandaar mijn recept voor deze perfect gebakken aardappelen.

Bijgerecht voor 2 personen

500 g licht kruimige aardappelen, geschild
zout
2 el olijfolie
30 g bakboter

Halveer de aardappelen en snijd grote aardappelen in vieren. Kook ze 10 minuten in water met zout naar smaak. Giet ze af, laat ze uitdampen en helemaal afkoelen.

Halveer de stukken aardappel. Verhit de olie met de bakboter in een ruime koekenpan en bak de aardappelen al omscheppend bruin en gaar.

Schud ze in een schaal en strooi de Parmezaanse kaas over de hete aardappelen en serveer de perfect gebakken aardappelen direct.

Bereidingstijd: ± 25 minuten + afkoelen

Tips

• De aardappelen worden het lekkerst als je ze eerst helemaal laat afkoelen voordat je ze gaat bakken. Kook de aardappelen bijvoorbeeld eerder op de dag of kook wat extra aardappelen mee en bewaar ze voor de volgende dag.
• Neem als je een grotere portie aardappelen wilt bakken twee koekenpannen dan worden alle aardappelen in de pan mooi gelijkmatige bruin.

Variatietips

Gebakken aardappelen met Parmezaan
Bestrooi de aardappelen na het bakken ruim met geraspte kaas en schuif als je dat lekker vindt de (hittebestendige) schaal even onder de hete grill om de kaas iets te laten smelten.

Ook lekker met truffel
Druppel over de met kaas bestrooide aardappelen ook nog wat truffelolie. Een klein beetje geeft al heel veel smaak!