Een eenvoudig en snel te bereiden lunchgerecht voor het weekend. Supersnel klaar en met een soepje of een salade erbij maak je er in een handomdraai een hoofdgerecht van.
Piada sfogliata of piadina sfogliata is een Italiaans plat brood uit de regio Emilia-Romagna en wordt als lunch of tussendoortje gegeten. Ze worden gemaakt van bloem varkensvet en gist of zuiveringszout. Je kunt ze net als tortilla’s kant en klaar kopen bij sommige supermarkten en bij Italiaanse delicatessezaken. Altijd handig om zo’n pakje op voorraad te hebben. Kun je de originele piada niet kopen gebruik dan grote wraptortilla’s.

Lunchgerecht voor 3-4 personen

1 kropje little gem
2 grote trostomaten
¼ komkommer
2 buffelmozzarella kaasjes
4 takjes basilicum
1 el olijfolie
3 piada sfogliata
6 plakken spinata Romana

Haal de blaadjes sla los, was en droog ze (in een slacentrifuge of met keukenpapier). Was en snijd de tomaten en de komkommer in dunne plakjes. Snijd de uitgelekte kaasjes in plakjes en pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes.

Verwarm 1/3 deel van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en verwarm 1 piada aan beiden kanten. Verwarm op dezelfde wijze ook de andere 2 piada.

Halveer ze en beleg 3 helften met de little gem, de tomaat, de komkommer, de spinata, de mozzarella en de basilicum. Leg de andere 3 helften erop en snijd ze middendoor. Serveer de piada sfogliata met miozzarella en spinata Romana direct.

Bereidingstijd: ± 15 minuten

Variatietips:
• Ook lekker met andere soorten beleg. Vervang de spinata eens door salami, Parmaham, proscuitto, of lardo.
• Met de kaas kun je naar eigen smaak variëren. Vervang de mozzarella door krullen Parmezaanse kaas. Ook plakjes provolone, scamorza of verbrokkelde gorgonzola smaken heerlijk op zo’n piada.
• Verdeel er kleine augurkjes, artisjokharten of appelkappers over.