Een van lekkerste aardappelgerechten vind ik pommes fondantes. Kleine aardappelen of krieltjes worden eerst aangebakken in geklaarde roomboter en vervolgens met bouillon op een heel laag vuur zacht gegaard. Het resultaat zijn heerlijke zacht-romige aardappeltjes die als fondant in je mond smelten. Door de grote hoeveelheid boter niet iets wat je elke dag moet eten maar zo af en toe serveer ik ze bij een feestelijk diner. Dit jaar staan ze op tafel met kerst! Pommes fondantes smaken erg lekker bij vis, vlees, gevogelte maar ook bij vegetarische gerechten doen ze het goed.

100 g roomboter
800 g krieltjes, geschrapt of geschild
± 200 ml groentebouillon (eventueel van een tablet)
½ el fijngesneden platte peterselie of fijngeknipte bieslook

Smelt de roomboter in een ruime pan met dikke bodem en schep eventueel het witte boven drijvende schuim (het melkeiwit) eraf.

Leg de krieltjes in de pan. Sluit de pan, zet op een heel laag vuur en laat de aardappelen 10 min. zachtjes bakken.

Schud de krieltjes tijdens het bakken een paar maal voorzichtig om.

Schenk er de groentebouillon bij, de krieltjes moeten voor de helft onder staan en stoof de krieltjes nog 10-15 min. op een heel laag vuur gaar. De krieltjes moeten goudgeel tot lichtbruin van kleur zijn maar mogen geen donkere korstjes krijgen.

Serveer de krieltjes bestrooid met de peterselie of bieslook.

Bereidingstijd: ± 35 minuten