Deze preitortilla wordt in de oven gereid. Lekker makkelijk want de oven doet het meeste werk! Prei die je in de winter koopt is iets stugger dan de zomerprei. Winterpreien zijn vaak dikker en hebben een wat stugger blad. Zachtjes gaar stoven in een beetje boter, door een stamppot of verwerkt in een pastasaus of ovenschotel komt de winterprei goed tot zijn recht. Eet je prei als groente, druppel dan eens wat azijn over de gestoofde prei.

Hoofdgerecht 2 personen

20 g boter
2 el olijfolie
1 kg prei, in dunne ringen
1 teentje knoflook, geperst
4 eieren
100 ml melk
2 grote gekookte kruimige aardappels, in stukjes
85 g blue d’auverne, verkruimeld
1 el fijngesneden platte peterselie

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet de ovenschaal goed in met de boter.
Verhit de olie in een ruime pan. Bak de prei ca. 5 minuten al omscheppen. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout. Laat de prei iets afkoelen.
Klop de eieren met de melk los. Schep door de prei en doe het over in de ingevette ovenschaal. Verdeel de aardappel erover en hussel ze een beetje door de prei.
Zet de ovenschotel ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven. Dek de schaal de laatste 15 minuten af met aluminiumfolie.
Strooi de kaas erover en zet de schaal zonder aluminiumfolie nog 5 minuten terug in de oven. Laat het gerecht iets afkoelen en snijd de tortilla in punten.

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 30 minuten

Variatietip
Deze tortilla kun je ook met andere groenten maken. Vervang de prei eens door gehalveerde spruitjes, stukjes pompoen, paprika’s of courgette.