Het recept voor de taartbodem van deze pruimenvlaai met rozensuiker heb ik van vriendin en collega Janneke Philippi. Als kleindochter van een vlaaienbakker weet zij als geen ander hoe je lekkere vlaaien bakt! Ik had echt nog nooit een vlaai gebakken dus met zo’n enorme pruimenoogst werd het tijd dat ik dat ook maar eens ging proberen. Met het eenvoudig te maken deegrecept van Janneke is het echt een eitje! Dus binnenkort komen er nog meer vlaairecepten langs want we hebben de smaak te pakken hier! Wat staat er nog op mijn verlanglijstje: rijstevlaai, appelkruimelvlaai, peren-kaneelvlaai en citrusvlaai…

Voor 10 punten

275 g bloem + extra om te bestuiven
zout
½ zakje gedroogde gist
50 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
25 g suiker
1 ei
100 ml melk, op kamertemperatuur
2 el custardpoeder
750 g pruimen, gehalveerd en pitten verwijderd
3 el (rozen)suiker
Extra nodig: mixer met deeghaken of keukenmachine, vlaaivorm ø 28 cm, bakpapier

Zeef de bloem met een snuf zout boven een kom. Voeg de gist, de boter, de suiker en de melk toe en kneed met de mixer of in de keukenmachine tot een soepel deeg. Voeg als het deeg iets teveel plakt nog wat extra bloem toe.

Vorm er een bal van en leg het deeg in een kom. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de rand in.

Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed de vorm ermee. Druk het deeg goed in de rand. Bestrooi de bodem met het custardpoeder en verdeel de halve pruimen over de bodem. Snijd het overtollige deeg met een scherp mes eraf. Bestrooi de pruimen met de (rozen)suiker en bak de vlaai in de voorverwarmde oven in ± 25 minuten lichtbruin en gaar.

Laat de vlaai helemaal afkoelen en snijd de pruimenvlaai met rozensuiker in punten.

Bereidingstijd: 30 ± minuten
Rijstijd: 60 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Rozensuiker

Rozensuiker kun je kopen bij de groothandel. Heb je het niet in huis dan kun je ook gewone kristalsuiker gebruiken en wat rozenwater door de pruimen scheppen voordat je ze over de taartbodem verdeelt.