Voor vandaag staat deze lekkere risotto met chorizo, tomaat en burrata op het menu. Sinds mijn kookcursus in Puglia ben ik verslingerd aan burrata. Als ik dit mooie romige kaasje ergens tegenkom moet ik het gewoon kopen! Ik eet het nog net niet zo uit het vuistje… In combinatie met salades, pasta en risotto smaakt burrata heerlijk. Maar ook met rucola, tomaat en een lekkere pesto of met geroosterde groenten als paprika, aubergine en courgette op een ciabattabroodje niet te versmaden.

Hoofdgerecht voor 4 personen of voor of tussengerecht voor 8 personen

15 g boter
70 g chorizo, in kleine stukjes
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
300 g risottorijst (bijvoorbeeld Arborio)
700 ml groentebouillon (eventueel van tabletten)
450 g cocktailtomaten, in vieren
50 g knoflookolijven, gehalveerd
1 burrata kaasje à 150 g
versgemalen peper
2 takjes basilicum, blaadjes in dunne reepjes gesneden

Smelt de boter in een ruime pan met dikke bodem. Fruit chorizo met de ui en de knoflook, op een laag vuur, in ± 5 minuten al omscheppend glazig. schep de risotto erdoor en bak de rijst mee totdat de korrels glazig zien.

Voeg de bouillon in 3-4 gedeelten toe en breng de risotto tussendoor telkens al roerende aan de kook. Voeg het volgende deel van de bouillon pas toe als het vorige is opgenomen.

Kook de risotto in ± 20 minuten beetgaar. Schep de tomaatpartjes en de olijven erdoor. Leg de deksel weer op de pan en laat de risotto 5 minuten staan.

Doe de risotto over in een schaal en leg het opengescheurde burrata kaasje erop. Garneer met de basilicum.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Wat is burrata?

Burrata is een bijproduct van de mozzarellaproductie. Een stukje mozzarellakaas wordt uitgetrokken tot een lapje en gevuld met een mengsel van room en in reepjes getrokken onverwarmde mozzarella. Het resultaat een bijzonder lekker kaasje met veel toepassingsmogelijkheden.

Risotto maken in de snelkookpan

Smelt de boter en fruit de chorizo met de ui en de knoflook 3 minuten op een halfhoog vuur. Schep de risotto erdoor en bak mee tot de korrels glazig zijn. Schenk de bouillon erbij en roer goed door. Sluit de snelkookpan en breng hem op druk. Kook de risotto in 5 minuten beetgaar. Laat de stoom ontsnappen en open de pan. Roer de tomaatpartjes en de olijven erdoor en laat de risotto 5 minuten afgedekt staan. Maak het gerecht af zoals boven beschreven.