Gisteravond had ik enorme trek in risotto maar ik had alleen nog snijbonen in huis zo ontstond dit recept van risotto met snijbonen en citroen. Volgens mij eten ze geen snijbonen in Italië dus of je dan van een Italiaanse risotto kan spreken…. Lekker was het in ieder geval wel. Ik maakte de risotto deze keer in de snelkookpan waarbij ik ook de snijbonen direct had toegevoegd. Dat had ik beter niet kunnen doen want daardoor kookte de bonen net iets te lang mee en verloren ze hun mooie groene kleur. De volgende keer dat ik deze risotto met snijbonen maak blancheer ik de snijbonen dus even apart want dan blijven ze wel mooi groen. En bij bereiding in een gewone pan voeg je ze, voor een mooier resultaat, kort voor het einde toe.

Hoofdgerecht voor 3 personen of tussengerecht voor 6 personen

400 g snijbonen
30 g boter
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
75 ml droge witte wijn
240 g risotto rijst (bijv. Arborio)
650 ml warme groente of tuinkruidenbouillon
1 schoongeboende citroen, schil geraspt en uitgeperst
100 g geraspte Parmezaanse kaas
Extra nodig: eventueel een snijbonenmolen

Haal de snijbonen af, was ze en snijd ze, eventueel in een snijbonenmolen, in dunne reepjes. Verwarm de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui met de knoflook 5 minuten op een halfhoog vuur glazig.

Schep de risotto erdoor en bak de korrels totdat ze glazig zien. Blus af met de wijn en laat de wijn inkoken.

Voeg ¼ van de bouillon toe en breng alles al roerende aan de kook. Temper het vuur en voeg als de bouillon is opgenomen nog een kwart van de bouillon toe. Blijf regelmatig roeren. Herhaal deze handeling totdat alle bouillon is opgebruikt.

Laat de risotto op een heel laag vuur in ± 20 minuten beetgaar koken en roer de risotto regelmatig om. Schep 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd de snijbonen erdoor.

Roer als de risotto klaar is 30 g Parmezaanse kaas en het citroensap erdoor. Schep de risotto op de borden. Strooi er Parmezaanse kaas, citroenrasp en versgemalen peper over en serveer direct. Geef de rest van de Parmezaanse kaas apart bij de risotto met snijbonen en citroen.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Risotto met snijbonen en citroen uit de snelkookpan

Volg stap 1 en 2 zoals in het recept beschreven. Voeg echter in een keer de bouillon toe. Roer de risotto goed door en sluit de pan. Breng de pan op druk en kook de risotto 5 minuten. Blancheer de snijbonen ± 4 minuten in kokend water met zout naar smaak. Giet ze af en spoel ze koud. Schep de snijbonen gelijk met het citroensap en de kaas door de risotto en volg het recept zoals hierboven beschreven.