Spaghetti alla carbonara maak je met slecht vier ingrediënten! Dit is voor mij het ultieme ‘ik heb eigenlijk geen tijd om te koken maar wil toch wat lekkers op tafel zetten’ gerecht. Nu is het niet zo dat dit een echt foolproof gerecht dat je zomaar even in elkaar flanst. Het toevoegen van de eieren vraagt aandacht. Is de pasta te heet dan schiften de eieren en krijg je een korrelige saus en is de pasta te koud dat binden de eieren niet en is de carbonara ook niet zoals hij hoort te zijn. Ik schud na het afgieten de pasta even op en voeg dan de losgeklopte eieren toe. En is je pasta toch iets te heet geweest dan is het jammer maar denk dan volgende keer beter en probeer het gewoon een andere keer nogmaals.

100 g Parmezaanse kaas
200 g spaghetti (of bucatini)
100 g magere spekreepjes (of panchetta of guanciale (kinnebakspek))
2 eieren

Rasp de Parmezaanse kaas. Kook de spaghetti in ruim water met zout beetgaar.

Bak de spekjes in een droge koekenpan uit. Klop de eieren goed los.

Giet de spaghetti of de bucatini in een vergiet af maar doe ze direct terug in de pan. Dus laat de pasta niet helemaal uitlekken.

Schep de spekjes met het bakvet erdoor en roer goed. Voeg het losgeklopte ei en 75 g van de Parmezaanse kaas toe en roer alles goed door.

Doordat de pasta nog heet is bindt het losgeklopte ei tot een mooie romige saus. Breng op smaak met versgemalen peper.

Doe de spaghetti alla carbonara over op de borden of schud hem in een schaal en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas. Serveer de spaghetti alla carbonara direct.

Bereidingstijd: ± 15 minuten

Tip
Pasta’s worden in Italië als tussengerecht geserveerd. Dan heb je voldoende voor 4 personen. Wij eten pasta meestal als hoofdmaaltijd. Serveer er dan nog een lekkere salade bij.