In deze spruitjestaart met rode uien en kaas spelen sterke smaakmakers als spek en een rode korstkaas een hoofdrol. Samen met de spruitjes vormen ze een prima combinatie in deze hartige taart. Heerlijk als lunch of hoofdgerecht maar de spruitjestaart smaakt ook in kleine puntjes gesneden als borrelhapje erg lekker.

Voor 8 punten

500 g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd
5 plakjes hartig taartdeeg (diepvries)
bloem om te bestuiven
1 el olijfolie
2 rode uien, in partjes
125 g magere spekreepjes
1¼ el olijfolie
100 ml melk
3 eieren
100 g Munsterkaas, in stukjes
Extra nodig: deegroller, lage taartvorm met losse bodem (ø 28 cm) bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Kook de spruitjes 5 minuten in water met zout en giet ze af. Laat intussen de plakjes bladerdeeg los van elkaar ontdooien. Leg de plakjes versprongen op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol ze uit tot een ronde lap ( ø 34 cm) en bekleed de vorm ermee.

Verhit de olie en fruit de ui ± 3 minuten al omscheppend. Voeg de spekreepjes toe en bak ze 5 minuten mee. Neem de pan van het vuur en schep de spruitjes erdoor.

Klop de melk met de eieren en versgemalen peper los. Verdeel het spruitjesmengsel over de bodem en strooi de kaas erover. Schenk het eimengsel in de vorm. Bak de spruitjestaart met rode uien en kaas in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Snijd de spruitjestaart met rode uien en kaas
in punten en serveer warm.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 35 minuten

Variatietips

• Vervang de Munsterkaas door een andere rode korst kaas zoals Reblochon of neem in kleine blokjes gesneden belegen kaas of belegen komijnekaas.
• Liever geen vlees? Laat de spek dan achterwege.
• Je kunt de plakjes deeg ook vervangen door een rol koelvers hartig taartdeeg.