Ik heb al jaren twee tamme kastanjes in de tuin staan. Ze groeien echter tergend langzaam en tot op heden heb ik nog geen kastanje van eigen boom kunnen eten!

Gelukkig het ik vriendinnen die tamme kastanjebomen op hun erf of zelfs gewoon bij hun in de straat hebben staan. Verleden week had een van deze vriendinnen een zak vol voor mij meegenomen.

Als ik dan zo’n zak tamme kastanjes krijg ben ik als een kind zo blij. Want voor mij is kastanjes poffen boven een kampvuurtje zo verbonden met mijn jeugd.

Wij gingen vaak in het weekend naar het bos om te wandelen maar ook om paddenstoelen te zoeken. De herfst was één groot verzamelfeest.

Cantharellen, parasolzwammen, biefstukzwammen, eekhoorntjesbrood maar ook hazelnoten, tamme kastanjes en okkernoten werden op deze wandelingen verzameld. En dan lunchen met in roomboter gebakken paddenstoelen en gepofte kastanjes met boter en zout. Smullen was dat.

Dus ga van het weekend eens lekker het bos in en geef je ogen goed de kost, misschien kun je ook een maaltje tamme kastanjes bij elkaar rapen. En vind je dan van die mooie glanzende kastanjebruine tamme kastanjes pof ze dan voor het ultieme buitengevoel in de gloeiende as van een kampvuurtje of gebruik de barbecue of vuurkorf.

Gepofte kastanjes

Snack voor 4 personen

500 g tamme kastanjes
roomboter

Kruis de kastanjes aan de kant, van het puntje, met een scherp mesje in.

Leg ze in de hete as van het kampvuur of in een grillschaal op de barbecue. Pof de kastanjes zo’n 15 minuten. Het ingesneden kruisje staat dan een beetje open.

Neem ze uit de as en pel ze zo heet mogelijk. Hoe langer je wacht hoe lastiger de kastanjes zich laten pellen.

Bereidingstijd: ca. 25 minuten

Tip
Ik heb altijd geleerd dat het kruisje in de kastanjes altijd door het bovenste puntje moest worden gesneden. Maar in Puglia snijden ze gewoon de bast aan de zijkant kruiselings in en de kastanjes pelde prima.