Heb je al eens een tarte tatin van witlof gemaakt? Ik schreef dit recept vorig jaar voor de Jumbo en heb het inmiddels al heel vaak gemaakt. Heerlijk als hoofdgerecht met een frisse salade maar ook in puntjes gesneden als borrelhapje niet te versmaden. En witlof is eigenlijk een echte wintergroente dus ik eet het graag deze tijd van het jaar.

Hoofdgerecht 4 personen

5 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries), ontdooid
2 el bloem + 30 g roomboter
1 ui, in ringen
500 g witlof, in de lengte in vieren
2 el suiker
2 el gembersiroop
100 g feta of verse geitenkaas
Extra nodig: tarte tatin- of ronde lage taartvorm ø 24 cm

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Leg de plakjes deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, versprongen op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap van ± 28 cm ø

Verhit de boter in de tarte tatinvorm of koekenpan. Voeg de uienringen en de witlof toe en bak ze al omscheppend in ± 3 minuten glazig. Voeg de suiker de gembersiroop en versgemalen peper en zout naar smaak toe en smoor alles nog 3-4 minuten op een halfhoog vuur.

Verdeel als je een lage taartvorm gebruikt, de in de koekenpan gebakken groenten over de bodem van de vorm. Leg de deegplak op de groenten en stop de randen voorzichtig in.

Bak de taart, in de voorverwarmde oven, in 20-25 min. goudbruin. Neem de vorm uit de oven en laat hem 10 minuten staan.

Keer de taart op een bord, verwijder de vorm, strooi de feta erover of geef de feta er apart bij. Serveer de tarte tatin van witlof met feta met een salade van bleekselderij en walnoten.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 20 minuten