Voor ‘t weekend heb ik nog een Vacharin Mont d’Or liggen. Of eigenlijk een Mont d’Or kaasje want het komt uit Frankrijk. Is deze kaas afkomstig uit Zwitserland dan heet hij Vacharin Mont d’Or. Het kaasje ligt al een poosje in de koelkast en is inmiddels lekker rijp dus daar verheug ik me nu al op. De Mont d’Or kun je natuurlijk zo eten maar ik ben dol op de in de oven bereidde variant. Lekker voor als we van ’t weekend in de tuin zijn bezig geweest.

Borrelhapje voor 4-6 personen of lunchgerecht voor 2-3 personen

1 (Vacharin) Mont d’Or
1 teentjes knoflook, gepeld
1 takje rozemarijn
150 ml droge witte wijn
brood naar keuze (bijv. desembrood), in stukjes
Extra nodig: passend ovenvast schaaltje

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Snijd de teentjes knoflook in de lengte in dunne reepjes. Knip het takje rozemarijn in toefjes. Knip het telkens net boven een toefje bladeren af. Dan kun je de toefjes makkelijk in het kaasje prikken.

Zet het spanen doosje met het dekseltje in het ovenschaaltje. Prik met een puntig mesje kerfjes in de bovenkant van het kaasje. Steek er de reepjes knoflook en de toefjes rozemarijn in.

Schenk er de wijn op en schuif het kaasje in de oven. Bak de Vacharin Mont d’Or in ± 25 minuten goudbruin.

Neem het kaas je uit de oven en serveer met het brood.

Bereidingstijd: ± 5 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Tip
Serveer er, als je het als lunchgerecht eet, een lekkere salade bij. Een venkel- of witlofsalade smaakt heerlijk bij zo’n gebakken Vacharin Mont d’Or.