Een vegan rendang van jackfruit maken met de smaak van een echte rendang kan dat? Jazeker met jackfruit kun je een heerlijke rendang zonder vlees maken! Jackfruit of nangka is een enorme vrucht die aan de stam van een tot wel 30 meter hoge boom groeit. Jackfruit wordt rijp en geel maar ook onrijp en groen gegeten. De groene jonge jackfruit is in Nederland te koop in blik en is ideaal om in tal van gerechten te verwerken. Het vruchtvlees neem makkelijk smaken op en het krijgt bij lang stoven de structuur van stoofvlees. Daardoor is jackfruit uitermate geschikt om er bijvoorbeeld deze vegan rendang van te maken.

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

1 blik jackfruit à 550 g
2 el arachideolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 stengel sereh (citroengras)
2-3 tl sambal badjak
3 blaadjes djeroek poeroet
3 kemirinoten, geroosterd en fijngehakt
200 ml kokosmelk
½ tl ketoembar
¼ tl laos
¼ tl kurkuma
1 el sojasaus
1 el ketjap manis

Giet het jackfruit af, spoel in een zeef met koud water en laat het goed uitlekken. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en de knoflook al omscheppend ± 3 minuten. Snijd intussen de stukken jackfruit in tweeën en bak ze al omscheppend 5 minuten mee.

Snijd de stengel sereh in drie stukken en voeg ze met de sambal, de djeroek poeroet en de kemirinoten toe aan het jackfruit. Voeg de kokosmelk en de specerijen toe en breng alles aan de kook.

Roer de sojasaus en de ketjap erdoor en stoof het jackfruit met de deksel op de pan ± 30 minuten op een heel laag vuur. Voeg zo nodig wat extra water toe zodat het jackfruit niet droog kookt.

Neem de deksel van de pan voeg nog nog eens 75 ml heet water en stoof de jackfruit rendang nog ± 20 minuten op een laag vuur en laat het vocht inkoken. Let op dat het niet aanbakt, voeg dan nog een klein beetje heet water toe.

Serveer de vegan rendang van jackfruit met witte rijst en bijvoorbeeld een pittige komkommersalade van komkommer met rode ui, gesnipperde rode peper en een dressing van limoensap, sambal en arachideolie.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Stooftijd: ± 50 minuten