Nu is het dé tijd om vlierbloesemsiroop te maken. De bloemschermen zijn geurig van het stuifmeel en dan zijn ze op hun best om vlierbloesemsiroop en vlierbloesemchampagne van te maken. Ik maak altijd een lekker voorraadje siroop zodat ik tot ver in de winter kan genieten van de zomerse smaak van vlierbloesem. Pluk nooit alle struiken helemaal leeg want voor de vogels zijn de bessen die in het najaar aan de struiken hangen een belangrijke voedingsbron!

Voor 4-5 flessen

± 25 vlierbloesemschermen
3 biologische citroenen, schoongeboend
1½-2 kg suiker
extra nodig: schone doek, goed schoongemaakte flessen

Controleer de bloemschermen op beestjes en knip de groene steeltjes van de bloemschermen.

Doe ze in een ruime pan of pot. Snijd de citroenen in plakjes en voeg ze toe. Schenk er zoveel water op totdat de bloemschermen helemaal onder staan (3-4 liter). Dek de pan of pot af met een doek en laat op kamertemperatuur 2 dagen trekken.

Leg de natgemaakte doek in een vergiet en zeef het vlierbloesemvocht. Meet het vocht af en voeg 500 g suiker per liter vocht toe. Breng alles aan de kook en houd 10 minuten op een laag vuur tegen de kook aan totdat alle suiker is opgelost.

Schenk de siroop in de schone flessen en sluit ze direct. Bewaar ze op een koele plaats.

Bereidingstijd: ± 30 minuten + 2 dagen trekken

Tips
• Maak de flessen schoon met kokend water. Ik gebruik altijd weckflessen met een wijde hals die kan ik in de vaatwasmachine afwassen zo worden ze goed steriel.
• In plaats van verse citroenen kun je ook citroenzuur gebruiken. Neem dan 20 g per liter vocht. Citroenzuur kun je kopen bij de Turkse supermarkten.