Steeds vaker zie je in de winkels buffelmozzarella van Nederlandse makelij liggen. Nieuwsgierig naar het hoe en waarom ging ik op zoek naar bedrijven waar waterbuffels gehouden worden.

Tot mijn verbazing vond ik op nog geen 15 minuten rijden het waterbuffelbedrijf van de familie Zeestraten. Op naar Ossenzijlerweg 5 in Oldemarkt (Overijssel) om een bezoek te brengen en Carina te ontmoeten.

Als ik de boerderijwinkel ‘De Waterbuffelfarm’ binnenstap zie ik een groot aanbod buffelproducten. Niet alleen mozzarella maar ook buffelyoghurt, ijs, harde kazen, droge worstjes, melk en een vriezer vol vlees. Het assortiment wordt aangevuld met streekproducten uit de, om de hoek liggende, Weerribben. Met de footprint zit het hier wel goed!

In de stal is het schemerig. Het grootste gedeelte van het jaar staat de kudde in natuurgebieden zoals de Weerribben en Kalenberg. De kalfjes blijven bij hun moeder en wekelijks komen er stierkalfjes van andere waterbuffelboerderijen bij. Daar kunnen ze de hele dag genieten van vers gras en water.

In de winter staan de buffels binnen want ze houden niet van kou vertelt de boerin. Grote bruine ogen met lange wimpers kijken je aan. De enorme horens boezemen ontzag in, Carina vertelt mij dat waterbuffels een goed karakter hebben. Dat merk ik als ik dichterbij kom. In tegenstelling tot koeien laat de waterbuffel zich goed benaderen. Ze zijn zelfs zo nieuwsgierig dat ze naar je toe komen en je besnuffelen. Maar, zegt Carina, ‘ze hebben ook een eigen wil, als iets ze niet aanstaat dan zijn ze moeilijk in beweging te krijgen’.

De familie Zeestraten houden hun waterbuffels op een duurzame en natuurlijke wijze en ze krijgen geen antibiotica! Op dit bedrijf worden de buffels gehouden voor het vlees, zo’n 130 stuks buffels lopen er rond.

Op een leeftijd van zo’n anderhalf jaar en na een fijn buitenleven worden de dieren geslacht. Een volwassen buffelstier weegt tussen de 800 en 1000 kg. Het vlees is mager, malser en zachter dan vlees van een ‘gewone’ koe en bevat meer mineralen en minder cholesterol dan rundvlees.

Zuivel van de waterbuffel is bovendien vaak geschikt voor mensen met een koemelkallergie. Op de boerderij zijn zo’n 40 verschillende buffelvleesproducten te koop. Een kijkje in de vriezer maakt mij blij: stoofvlees als sukade-, lende- en riblappen, hacheevlees, tong, ossenstaart, gehakt, entrecote, biefstuk, t-bone, rollade maar ook hamburgers, slavinken, saucijzen, niervet en nog veel meer. De zuivel komt van een collega buffelhouder.

Met een tas vol buffelproducten verlaat ik de winkel. Ik verheug mij er nu al op om straks met al deze mooie producten te gaan koken. Morgen staat er waterbuffelrecept op de site!

Nieuwsgierig geworden? De Waterbuffelfarm heeft ook een webwinkel. Voor meer info www.waterbuffelfarm.nl