Met deze vegetarische wortel-amandelburger met geroosterde bloemkool eet je een behoorlijk portie groenten weg. Niet alleen heel gezond maar ook nog eens erg lekker! Maak een dubbel portie wortelburgers en vries er twee in. Handig om op voorraad te hebben!

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 kleine bloemkool
4-5 el olijfolie
225 g kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
1 sjalot, fijngesnipperd
130 g winterwortel, geschild en fijn geraspt
50 g amandelmeel
½ el rash el hanout
1 ei
1 teentje knoflook, gepeld
2 el Turkse yoghurt
1 rijpe avocado, in dunne partjes
4 cherrytrostomaatjes, in vieren
Extra nodig: bakplaat, bakmatje, pureeknijper

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Was en snijd de bloemkool overlangs in plakken van ± 1½ cm. Je krijgt mooie plakken maar ook wat kleinere stukken bloemkool. Rooster die gewoon met de plakken mee!

Bestrijk de bloemkool rondom met olijfolie, bestrooi met versgemalen peper en (zee)zout en leg ze op een met een bakmatje beklede bakplaat. Rooster de bloemkool 15 minuten in de voorverwarmde oven. Keer de bloemkool en rooster nog 10-15 minuten. Gat het wat te hard, zet de oven dan op 200 °C.

Kook intussen de aardappelblokjes in een laagje water met een snufje zout in 7-10 minuten gaar. Giet ze af en knijp ze door de pureeknijper of prak ze heel fijn.

Meng de aardappel met de sjalot, de wortel, de rash el hanout, het ei en versgemalen peper en zout naar smaak. Vorm er 2 mooie burger van. Verhit 2-3 el olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten bruin. Keer met een brede spatel. Pers de knoflook boven de yoghurt uit en breng op smaak met wat zout.

Verdeel de bloemkool over de borden, leg de wortelburger erbij en verdeel de avocado, de tomaat en de knoflookyoghurt erover. Serveer direct.

Bereidingstijd: ± 35 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Tip
Ook lekker met een beetje verse (home made)tomatenketchup.