Zelf granola maken is zo eenvoudig en zoveel lekkerder en goedkoper dan de kant en klaar gekochte granola’s. ’t Is een van mijn favoriete ontbijtjes. Met vers of diepvries fruit en kwark of yoghurt en een glas versgeperst sinaasappelsap een goede start van de dag!

Zaterdagochtend is meestal het moment dat ik een nieuwe voorraad granola maak. Ik neem bij voorkeur biologische ingrediënten en met onderstaande hoeveelheid maak ik ruim 900 gram granola. De hele keuken geurt dan naar geroosterde noten en kaneel, een een gezamenlijk ontbijt van yoghurt met vers fruit en zo’n lekkere geurige granola is een heerlijk begin van het weekend.

Kies je favoriete ingrediënten en maak zo een granola naar je eigen smaak. Granola is ook heel geschikt om restjes noten, zaden, pitten en gedroogd fruit op te maken. Je kunt zelfgemaakte granola ongeveer 2 weken op een donkere plaats in en goed afsluitbare pot bewaren. Maar ik weet zeker dan is hij allang op!

75 g hazelnoten met vlies
100 g ongezouten noten
150 g havermout
50 g boekweit of havervlokken
50 g geraspte kokos
30 g kokosflakes
50 g pompoenpitten
50 g zonnepitten
1 el kaneelpoeder
6 el honing*
6 el zonnebloemolie
100 g gedroogde cranberries
150 g gemengd gedroogde fruit (gojibes, incabes, moerbei, dadel, vijg en/of abrikoos)
extra nodig: bakplaat met bakmatje

Verwarm de oven tot 170 °C. Hak de noten grof. Schep alle ingrediënten, op het gedroogde fruit na, goed door elkaar. Verdeel ze over de met het bakmatje beklede bakplaat. Bak de granola in ± 25 minuten goudbruin en krokant. Schep tussentijds driemaal om. Snijd intussen grote vruchten als abrikoos, dadels of vijg in stukjes. Neem de granola uit de oven en schep het gedroogde fruit door de nog warme granola. Laat de granola helemaal afkoelen en bewaar in een goed afsluitbare pot.

Bereidingstijd: ± 35 minuten + afkoelen

* Gebruik altijd onbewerkte en onverhitte honing, deze is veel smakelijker dan de fabriekshoning uit de supermarkten.

Tips:
• Voeg als de granola afgekoeld is i.p.v. de fruitmix cacaonibs of rozijnen en krenten toe.

• De boekweitvlokken kun je vervangen door havermout of speltvlokken, quinoavlokken of havervlokken.

• Vervang de honing eens door agavesiroop, moerbei melasse, esdoornsiroop of graatappelsiroop.