Zelf roomboter maken kan dat? Zeker, het is je vast al eens overkomen dat de slagroom schift. Je let even niet op en slaat de slagroom net iets te ver door. Het resultaat, een korrelige slagroom die je niet meer kan gebruiken als slagroom. Regelmatig hoor ik dat die slagroom dan weggespoeld wordt. Maar dat is helemaal niet nodig. Zelfs als je er al suiker aan toegevoegd hebt kun je van deze slagroom een lekker botertje maken.

Ik vind zelfgemaakte boter zo lekker dat ik inmiddels regelmatig mijn eigen boter maak. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een goede kwaliteit slagroom, ik neem altijd biologische, wat zout en een keukenmachine met garde. Dan is zelf roomboter maken echt een eitje! En het voordeel van zelfgemaakte boter is dat je precies weet wat er in zit en dat de boter, in tegenstelling tot veel kant en klaar gekochte supermarktboters, niet spat als je er vlees in bakt.

1 l biologische slagroom
zeezout
Extra nodig: keukenmachine met garde, schoon doekje zonder zeepgeur

Doe de slagroom in de kom klop de room net zolang tot dat het vet en de wei zich scheidt en er klonten boter in de kom verschijnen (doe dit wel met de spatdeksel erop want door de hoge snelheid en het scheiden spat dit enorm). Dit kan afhankelijk van het type keukenmachine en de snelheid wel ± 10 minuten duren.

Doe de inhoud van de kom in een zeef en vang de wei op want dat kun je gebruiken om bijvoorbeeld een sodabread met vijgen, sinaasappel en amandelen te maken.

Spoel de boter onder koud stromend water en spoel net zolang totdat het water helder is. Kneed de boter tijdens het spoelen goed door zodat alle melkeiwitten er goed uitgespoeld worden.

Vervolgens laat je de boter goed uitlekken en kneed regelmatig met koude schone hand om al het overtollige water te verwijderen. Kneed er tot slot een beetje zeezout (even proeven!) door en bewaar de boter afgedekt in de koelkast.

Neem de boter een half uur voor gebruik uit de koelkast zodat hij wat zachter wordt. Deze boter blijft, mits in de koelkast bewaard, ± 5-7 dagen goed.

Tip
• Klop je slagroom waaraan al suiker is toegevoegd te ver door? Volg dan bovenstaand recept en voeg in plaats van zout poedersuiker en een smaakje als vanillemerg, sinaasappel- of citroenrasp of een paar druppels cognac of whisky toe. Deze zoete boter smaakt heel lekker op zoet brood of bestrijk je zondagse croissants ermee.