Met slechts 6 ingrediënten maak je deze spannende zwarte bessenjam met Cointreau en lange peper! Een heerlijke geurige zoetkruidige jam die je vanzelfsprekend op een sneetje brood, beschuitje of over ijs kunt eten maar probeer hem ook eens bij varkensvlees, wild en kaas. De sinaasappellikeur kun je eventueel vervangen door sinaasappelsap of oranjebloesemwater en geen lange peper in huis, met zwarte peperkorrels lukt het ook. Kook bij zwarte bessenjam altijd een paar blaadjes van de zwarte bes mee, dan krijg je die bijzondere ‘cassissmaak’ aan je jam!

Voor 8 potjes

1250 g gewassen en geriste zwarte bessen
500 g geleisuiker extra
2 lange pepers
2 sinaasappels
3 zwarte middelgrote bessen bladeren, gewassen
2 el sinaasappellikeur (bijv. Cointreau)
Extra nodig: 8 goed schoonmaakte potjes (inhoud 225 ml)

Schep de bessen met de suiker door elkaar en zet ze ± 24 uur in de koelkast.

Wrijf de lange pepers in een vijzel fijn. Boen de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil dun af. Pers ½ sinaasappel uit. Voeg de peper, de rasp, het sap en de bladeren samen met de sinaasappellikeur aan de bessen toe.

Breng alles al roerende aan de kook en kook de jam 1 minuut op een hoog vuur door.

Vul de potjes met de hete jam, maak zo nodig de rand van de potjes met een stukje vochtig keukenpapier schoon en sluit de potjes direct. Bewaar deze zwarte bessenjam met Cointreau en lange peper op een koele plaats.

Bereidingstijd: 25 minuten + 24 uur wachten

Tips
• Schep voor een spannend borrelhapje eens een klein lepeltje van deze jam op met sneetjes zuurdesemstokbrood belegd met gerookte eenden- of ganzenborst en garneer met toefjes tuinkers.
• Voeg in plaats van de sinaasappellikeur sinaasappelsap of oranjebloesemwater toe.
• Geen lange peper in huis? Gebruik dan 4 tl fijngewreven zwarte peperkorrels.
• Geen zwarte bessen? Vervang ze dan door blauwe bessen of bramen.

Weetje
Lange peper of piper longum is een peper met een aromatische zoetkruidige pikante smaak die iets heeft van kaneel en nootmuskaat. Ze zien er uit als de nog niet bloeiende katjes van de Els, ze zijn bruin van kleur en zo’n 3 cm lang.

Lange peper laat zich wat lastig fijnmalen maar heb je en vijzel dan kun je die uitstekend gebruiken om de lange pepers fijn te wrijven. Ook kun je lange peper in z’n geheel meekoken of stoven. Dan moet je ze wel verwijderen voordat je het gerecht serveert.

Deze peper wordt onder andere gebruikt in de Indiase, Pakistaanse en Indonesische keuken. Lange peper die hier te koop is komt meestal uit Indonesië of Afrika. Ook heerlijk is stoofgerechten, bij vlees, gevogelte en vis, kaas, in zelfgemaakt roomijs en geef ook eens gebak een aromatisch pittige twist met deze peper.