Zelf siroop maken is helemaal niet moeilijk en met deze homemade aalbessensiroop maak je de allerlekkerste zomerdrankjes! In de moestuin is het een waar zomerfeest met volop van die heerlijke bessen en ander zomerfruit. Dus wordt de voorraad jam aangevuld maar er worden ook flessen sap, likeur en siroop gemaakt. Deze keer een recept voor aalbessensiroop. Super simpel om te maken en zo vreselijk lekker! De siroop wordt gewoon met suiker gemaakt, je hebt echter maar heel weinig van deze aalbessensiroop nodig om een heerlijke verfrissende limonade te maken.

Voor 750 ml

1 sinaasappel, schoongeboend
500 g gewassen en geriste aalbessen
500 g suiker
1 el rozenwater
Extra nodig: plastic zeef, schone doek (gewassen zonder gebruik van wasverzachter), 1 schoongemaakte fles (750 ml)

Rasp de oranje schil van de sinaasappel dun eraf en pers de helft uit. Breng de aalbessen met de sinaasappelrasp en 100 ml water, op een laag vuur aan de kook. Druk de vruchten stuk en houd ze 10 minuten tegen de kook aan.

Bekleed de zeef met de doek en zet de zeef op een kom. Schenk het fruitmengsel in de zeef en laat het in 1-2 uur goed uitlekken. Druk niet want dan wordt het sap troebel.

Schenk het aalbessensap in de maatbeker en vul het aan met water tot 500 ml. Breng het aalbessensap aan de kook aan en roer de suiker erdoor. Laat de suiker al roerende oplossen.

Neem de pan van het vuur en voeg het sinaasappelsap en het rozenwater toe. Schenk de siroop direct in de schoongemaakte fles en sluit de fles. Bewaar de siroop in de koelkast.

Schenk voor een zomers drankje een scheut aalbessensiroop in de glazen, voeg schoongemaakte kleine aardbeien toe en schenk er kookzuurhoudend mineraalwater op. IJsklontjes erbij, even roeren en een rietje erin en klaar is je zomerse cocktail zonder alcohol!

Bereidingstijd: ± 15 minuten + 1-2 uur uitlekken

Tips
• Bewaar de siroop in de koelkast zo kun je er lang van genieten.
• Neem altijd gaaf fruit.
• Vervang de aalbessen door ander zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen, bramen, blauwe of zwarte bessen. Ook combinaties van zomerfruit doen het goed.
• Doe eens een scheutje siroop in een glas prosecco of cava, leg er een rozenblaadje in en hang er een takje bessen aan en klaar is je feestelijke aperitief.
• Ook lekker over ijs of maak eens waterijsjes met deze siroop.
• Geef je gin-tonic een bijzondere twist met deze aalbessensiroop en wat bloemblaadjes van een geurende roos.

Recepttip
Schep kleine bolletjes ijs in een glas, schenk er een beetjes aalbessensiroop met sinaasappel en roos over en garneer met een paar rozenblaadjes en een takje aalbessen.